Održana zadnja sjednica Oreškivićeve vlade

Vlada Tihomira Oreškovića u ovom sastavu održava svoju posljednju sjednicu. Na početku sjednice premijer se osvrnuo na rezultate rada njegove Vlade. “Nismo uspjeli napraviti sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili, napravili smo dobro. O tomu govore naši rezultati”, poručio je Orešković.

Na početku sjednice Orešković je ministrima zahvalio na obavljenom radu u proteklih 9 mjeseci, za što je nagrađen i pljeskom.

“Ostvarili smo dva jasna cilja – sredili javne financije i ubrzali ekonomski rast”, kazao je Tihomir Orešković. Novoj vladi poručio je da zadrže fiskalnu disciplinu, provedu reforme te da poboljšaju upravljanje javnim kompanijama za koje smatra da imaju ogroman potencijal. U vanjskoj politici, dodao je Orešković, sve što su radili, radili su kako bi zaštitili nacionalne interese”. Zahvalio je svim članovima Vlade na trudu i zalaganju te im zaželio uspjeh u budućem radu.

Vlada je na sjednici prihvatila izvješće o radu i preuzetim te nepodmirenim obvezama. Donijela je i odluku kojom se odobrava isplata 67,5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za podmirenje troškova nedavnih prijevremenih parlamentarnih izbora. Prihvaćen je i prijedlog programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te odluka kojom će se osigurati novac za mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), odnosno članovima njihovih obitelji, a koje nisu isplaćivane od 2007.

Banski dvori su priopćili kako je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Anke Slonjšak pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te ga uputila u Sabor na donošenje.

Nakon što su mediji tijekom ljeta upozoravali da je upražnjeno to pravobraniteljsko mjesto, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom poručili su kako normalno rade te nastavljaju postupati po pritužbama osoba s invaliditetom u zaštiti njihovih prava i interesa, unatoč tome što novi pravobranitelj zbog krize vlasti nije imenovan nakon isteka mandata Anke Slonjšak.

Vlada je, radi odlaska na novu dužnost, s 13. listopadom razriješila pomoćnika ministrice uprave Borisa Miloševića, a na osobni zahtjev razriješena je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberger, s danom 16. listopada, piše vecernji.hr

Nisu očekival ovako kratak mandat Vlade

Neki tehnički ministri Vlade Tihomira Oreškovića ocijenili su uoči posljednje njezine sjednice da je ta Vlada u kratko vrijeme pokrenula puno dobrih stvari te poručili da će o njihovom eventualnom ostanku u budućoj Vladi odlučiti novi premijer Andrej Plenković

Alibegović: Stvorena podloga za reformu javne uprave

Ministrica uprave Dubravka Alibegović rekla je novinarima kako je bilo kratko vrijeme da se sve napravi po Vladinu programu za mandatno razdoblje od četiri godine, ali je za protelih osam mjeseci u resoru javne uprave napravljeno puno i stvorena je dobra podloga za reformu sustava.

Upitana tko će nastaviti voditi njezin resor rekla je kako to nije pitanje za nju, no vjeruje da će, tko god bude odabran, to biti osoba koja će nastaviti raditi i provoditi reformu javne uprave.

Upitana je li zadovoljna stanjem u resoru koji ostavlja svome nasljedniku Alibergović je rekla da ima puno izazova i poslova i da treba obaviti niz aktivnosti na razini središnje, lokalne i regionalne razine, kao i na razini središnjih tijela u smislu agencija, zavoda i drugih pravnih osoba.

Na upit je li osobno sudjelovala u izradi nacrta o ograničavanju plaća zaposlenima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, na čijem donošenju inzistira Most, Alibegović je odgovorila potvrdno dodavši da je Ministarstvo uprave izradilo prijedlog zakona.

Šustar: Osuđujem nasilje u sportu

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar na upit ostaje li u Vladi odgovorio je kako će se to vidjeti u idućih nekoliko dana, a o tome će odlučiti novi predsjednik Vlade Andrej Plenković. Rekao je kako o tome nisu razgovarali, no imaju sjajnu komunikaciju i kolege su već duže vrijeme. Ključno je da se radi metodično, ali konkretnih razgovora u tom smislu još nije bilo, rekao je.

Što se tiče njegove ostavštine, Šustar kaže da su neke stvari bilo jako dobre, a neke treba dovršiti. “Svjedoci smo ovih dana koliko je važno ozbiljno promišljati ulogu sporta, koliko ovaj način i ustroj odgovara svima nama. I dalje se zalažem za ono što smo imali i prije kad smo imali kurikularnu reformu, da podloga mora biti nacionalna strategija o sportu i na tome se treba temeljiti novi cjeloviti zakon, za što ću se zalagati bez obzira na kojoj funkciji bio”, kazao je.

Upitan za komentar fizičkog napada za nogometnog suca Brunu Marića, Šustar je rekao kako su bilo kakvo nasilje i agresivnost nepoželjni i oštro ih osuđuje.

“Treba nam blaga Hrvatska koja ne trpi ‘špananje i agresivnost’ kojima nije mjesto u javnom prostoru. I sami ste svjedoci da već neka teže izgovorena riječ može provocirati negativne učinke, a kamo li takvo ponašanje. Oštro osuđujem nasilje s bilo koje strane dolazilo, a osbito to vrijedi za sport”, poručio je Šustar.

Medved: Započeti projekti će se nastaviti

Ministar branitelja Tomo Medved ocijenio je dosadašnju Vladu vrlo učinkovitom u okviru mogućnosti koje je imala, a u svom resoru vrlo učinkovitom i uspješnom, te je najavio da će se započeti projekti nastaviti. “Maksimalno smo iskoristili vrijeme u suradnji s udrugama Domovinskog rata kao partneri, proveli smo analize i za novu ćemo Vladu predložiti model koji će na odgovarajući način riješiti status branitelja i stradalanika Domovinskog rata”, kazao je.

Na upit da neke braniteljske udruge inzistriraju na istrazi oko Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC) i poručuju da Nina Obuljen ne bi trebala postati ministricom kulturu, Medved je rekao kako je od ministra kulture zatražio da se, s obzirom na spoznaje, utvrde eventualne nepravilnosti i da u skladu sa svojim nadležnostima poduzme određene radnje.

Marić: Napravljen iskorak u javnim financijama

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio kako je Vlada kratko trajala, ali su ipak neke stvari dobro pokrenute te je napravljen dobar iskorak u javnim financijama.

“Ova Vlada je kratko trajala, ali neke stvari su dobro pokrenute i neki su rezultati otišli u pozitivnom smjeru, poput makroekonomskih pokazatelja, na što su utjecaja imali domaći, ali i eksterni faktori. U svemu, mislim da smo napravili doista dobar iskorak u javnim financijama, o čemu najviše govore rezultati proračuna i javnog duga”, rekao je Marić.

Na pitanje hoće li njegov nasljednik biti zadovoljan njegovim radom, Marić, koji slovi i za budućeg ministra financija, nasmijao se i odgovorio “pa vjerujem da hoće, želim mu svako dobro”.

Na pitanje kako komentira da su sindikati najavili da već od siječnja žele 6 posto rasta osnovice plaće, kazao je “prvo jedno lijepo pitanje pa onda ovo, ali da, naravno bit će razgovora o tome, moj će nasljednik svakako o tome razgovarati”.

Horvat: Dobar temelj za dalje

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat ocijenio je rad Oreškovićeve Vlade zadovoljavajućim i dobrim temeljom za dalje.

“Mislim da bi svi trebali biti zadovoljni, ovo je dobar temelj, a mislim i da 2017. mora biti planirana na ambiciozniji i daleko hrabriji način. Siguran sam da ćemo to vidjeti već u konstrukciji proračuna krajem ove godine, pa i perspektive gospodarskog rasta i do 5 posto u 2017.”, kaže Horvat. Na pitanje vidi li se u sastavu buduće Vlade samo je kratko odvratio “možda”.

Tolušić i Kuščević nisu očekivati da će Vlada tako kratko trajati

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić smatra da je Vlada napravila dosta dobrih stvari, poput pada nezaposlenosti, rasta BDP- i boljeg povlačenja novca iz EU fondova.

“Mislim da se, s obzirom na cjelokupnu situaciju, napravilo dosta toga dobrog. Uvijek se moglo više, ali generalno svi gospodarski pokazatelji, pad nezaposlenosti, rast BDP-a, bolje povlačenje novca iz EU fondova, može se reći da je ova Vlada napravila puno dobroga”, kazao je Tolušić.

Dodao je kako u siječnju nije mogao zamisliti da Vlada neće dočekati Novu godinu. “Ali mislim da će nova situacija, siguran sam, biti još bolja i kvalitetnija za Hrvatsku i za građane”, rekao je.

Neki zanimljivi podaci o radu Oreškovićeve Vlade

Osim što je nazvana neuspjelim eksperimentom, Vlada Tihomira Oreškovića do opoziva u lipnju trajala je rekordno kratkih 147 dana od 22. siječnja 2016. do 10. listopada 2016. godine.

Vlada RH održala je 42 od čeka je 14 telefonskih, sa 641 točkom dnevnog reda, a ukupno trajanje tih sjednica iznosi 34 sata i 30 minuta. Ukupan broj zakona koje je Hrvatski sabor donio na prijedlog Vlade je 33, a ukupan broj donesenih akata Vlade je 1303.
Ukupno je Vlada razmotrila 49 strateških i analitičkih materijala, stajališta i informacija te 12 izvješća.
Hrvatskom saboru je uputila 47 mišljenja, a dala je 21 odgovor na zastupnička pitanja. Ustavnom sudu je uputila 8 akata, a Upravnom sudu njih 7.

Od 33 Zakona koja je Sabor prihvatio na prijedlog vlade 22 se zapravo odnose na zakone koji se usklađuju s onima Europske unije, te međunarodne ugovore pa možemo govoriti o samo 11 zakona koje je kreirala ova vlada.

Od najavljenih, a neostvarenih poteza ostat će zapamćeni: Otkazano poskupljenje zdravstvenog osiguranja, odustajanje od podjele tisuću eura za novorođenčad.

Nisu uspjeli ni ukinuti ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, jer taj zakon ide pred ustavni sud. A od velikih najava privatizacije značajniji novac Vlada je zaradila samo prodajom dionica Končara.

I za kraj još jedna stvar – nisu uspjeli ukinuti ni – pečat, kao sredstvo ovjere.

vezane objave
Tihomir Orešković, 21.siječnja 2016. predstavio svoj tim u Vladi

vecernji.hr/hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *