Vrdoljak o Milanoviću : Kada političar gubi autoritet odriče se demokratskih vrijednosti

Ivan Vrdoljak, novi potpredsjednik Sabora iz reda oporbe u razgovru za Dnevnik HTV-a rekao je kako građani očekuju da će zastupnici biti odgovorni prema svojim biračima. Moramo dovesti političku kulturu i komunikaciju na novu razinu. Biranjem tema i prioriteta moramo vratiti dignitet hrvatskom političkom sustavu, rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je komentirao Milanovićev izostanak na svečanom dijelu konstituirajuće sjednice Hrvatskog  sabora. “Kada političari gube autoritet odričemo se demokratskih vrijednosti i  dodao je kako je Narodna koalicija postojala prije izbora. HNS sada ima klub od 11 zastupnika, imamo politiku liberalno-građanske demokracije, a SDP je socijaldemokracija, naša pozicija zajedničkog rada u opoziciji nije direktno vezana uz zajednički sustav vrijednosti i političke prioritete. Svatko radi svoj posao, ali ćemo surađivati u oporbi, rekao je Vrdoljak.

Zoran Milanović na sjednici Sabora pojavio se dva sata nakon ostalih, a na pitanje novinara je li njegov postupak nepoštivanje institucija nije odgovorio. Sudjelovao je na prisegama zastupnika, uključujući i svoju prisegu,  na konstituirajućoj sjednici, a onda opet otišao, nije sudjelovao ni na glasovanju za potpredsjednike Sabora među kojima je i njegova stranačka kolegica i bliska suradnica Milanka Opačić.

Milanović je uvijek radio po svome, neovisno o tome što mu tko sugerirao i danas je tako bilo. On je deset godina bio čovjek, kad je nešto odlučio, on je tako i napravio”, rekla je Opačić. Na pitanje je li takvim postupkom naštetio i SDP-u Milanka Opačić je rekla: “Zoran Milanović je bio na izborima, dobio je najveći broj preferencijskih glasova, on je svoj mandat kod građana dobio. I mislim da u tom dijelu nema nikakvog spora. Ne znam čemu se čudite, deset godina Zoran Milanović radi ono što on misli da je ispravno. Je li ispravno ili nije svatko može sam procijeniti”.

Na pitanje “mislite li da je šteta već napravljena” odgovorila je da je ‘bila svečana sjednica konstituiranja Sabora i to je sve što ću reć


Vrdoljak smatra da je ustroj vlade i ministarstava vrlo atraktivna tema, ali prepušta vladajućima da ih ustroje prema svojoj zamisli, prenosi HRT.

Vladajući su za potpredsjednika Sabora predložili Milijana Brkića, Željka Reinera i Gordana Jandrokovića a oporba je predložila Milanku Opačić i Ivana Vrdoljaka.

direktno.hr/hia
foto:FAH

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *