Plenković traži ministre, nagađa se vlada bi mogla imati 5 ministrica

Plenković obavlja razgovor s kandidatima za ministre no potvrde konkretnih imena još nema. Postoje nagađanja u javnosti prema kojima bi Plenkovićeva vlada mogla imati četiri ministrice. ali u HDZ-u obavljaju i pripreme za sutrašnji nastavak saborske rasprave. U sjedištu HDZ-a nedjelja je bila radna, obavljaju se pripreme za sutrašnji nastavak saborske rasprave. U sjedištu HDZ-a nedjelja je bila radna.

Prema nekim kalkulacijama nova bi vlada mogla imati čak pet ministrica. Najviše šanse da ostanu ministri imaju Ante Šprlje, Slaven Dobrović i Vlaho Orepić te Zdravko Marić, Oleg Butković i Tomislav Tolušić. Najizgledniji novi ministar uprave je Ivan Kovačić, vanjskih poslova – Davor Ivo Stier, a obrane – Damir Krstičević. Kandidati za novog ministra zdravstva su Drago Prgomet i Milan Kujundžić koji je s Plenkovićem razgovarao i o znanosti i obrazovanju te Dijana Zadravec. Ne očekuje se da će ministar kulture ostati Zlatko Hasanbegović – Bruna Esih kazala je kako ona neće,  Nina Obuljen pala je u sjenu, pa su se u tom smislu pojavila imena Anje Šovagović i Jasena Mesića.  Za ministra demografije spominje se Stjepan Šterc, znanosti i obrazovanja –  Radovan Fuchs, rada i socijalnog sustava – Nada Murganić, turizma – Martina Bienenfeld i Gari Capelli, gospodarstva –  Goran Marić, Tomislav Čorić i Martina Dalić.

“Razgovori su prošli dobro, zadovoljan sam”, rekao je mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Kaže da je dosad razgovarao s dovoljno ljudi. Ponovio je da će se sastav vlade doznati “kada paket bude gotov”. Ako se do četvrtka izglasuje povjerenje vladi, rado će u četvrtak u Bruxelles ići kao premijer. Imamo više potencijalnih i stvarnih ministrica, odgovorio je na pitanje ima li žena među ministrima. Komentirajući pripajanje energetike Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, kazao je: “Mislimo da je ovo kvalitetno rješenje. Prijedlozi koji će se donositi na vladi mogu zadovoljiti i interese daljnjeg ulaganja u energetski sektor i zaštitu okoliša”.

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković rekao je da su u tijeku redovite konzultacije, razgovarat će se o sutrašnjem danu u Saboru i obvezama za idući tjedan. Potvrdio je da će prva točka biti imenovanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a zatim Zakon o financiranju izborne promidže i političkih stranaka. Nakon odbora koje smo osnovali sutra bi trebalo osnovati odbore za financije, pravosuđe, lokalnu upravu i samoupravu, a kada bude imenovana vlada, i sve ostalo, rekao je. Na pitanje novinara je li Most na inzistiranje HDZ-a odustao od zakona po hitnoj proceduri, rekao je da je potrebno poštovati proceduru te da će veći broj zakona ići prema redovitoj proceduri.

A prije odlaska mandatar Andrej Plenković odao je kako bi nova vlada poreznu reformu željela početi 1. siječnja – za dva i pol mjeseca. “Idemo na cjeloviti pristup, ne na parcijalne poteze – na jednu reformu koja će dovesti do rasterećenja gospodarstva i poduzetnika i koja će ostaviti više prihoda hrvatskim građanima”, poručio je Plenković.

Na razgovoru u središnjici HDZ-u bio je i liječnik Milan Kujundžić te gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli, za kojega se spekulira da je kandidat za novog ministra turizma.

hrt/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *