Održani prlamentarni izbori u Crnoj Gori, pobjeđuje Đukonovićeva stranka

U Crnoj Gori su u nedjelju održani parlamentarni izbori, prema prvim nepotpunim rezultatima  pobijedila je stranka aktualnog premijera Mile Đukonovićeva. Noć uoči izbora crnogorska policija je uhitila 20 osoba koji su stigli iz   u namjeri izvršenja terorističkog napada. Za jednom osobom još se traga, potvrdito je ravnatelj policije Slavko Stojanović.

Prvi nepotpuni  rezultati
Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u 23:48 sata objavio je da je prebrojao sve glasove. Prema njihovim podacima Đukanovićev DPS je osvojio 35 mandata, DF ima 18, Ključ i Demokrati po 9, SDP 4, a manjine 4.

Po prvim nepotpunim i neslužbenim rezultatima, stranka DPS aktualnog premijera Mila Đukanovića uvjerljivo vodi na crnogorskim parlamentarnim izborima. Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) objavio je da je na temelju 43,4 posto obrađenog uzorka DPS osvojio 40,8 posto glasova. Oporbeni Demokratski front (DF) ima 22,2 posto, a Velika koalicija Ključ 10,8 posto glasova. Demokratima Alekse Bečića pripalo je 9,3 posto glasova. SDP je osvojio 4,5 posto glasova, a Bošnjačka stranka 3,3 posto.

No, bez obzira na naizgled uvjerljivu pobjedu, Đukanović neće moći sastaviti vladu bez zastupnika manjina: Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. S obzirom da dio crnogorske oporbe čine srpski radikali i pročetnički orijentirani političari, sasvim je izvjesno da će se manjine, kao i dosad, prikloniti Đukanoviću.

 

Visoka izlaznost

 

Do 20 sati, kada su zatvorena birališta glasalo je 73,2 posto ili 386.970 birača, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Usporedbe radi, na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 20 sati bila je 70,5 %, dok je na predsjedničkim 2013. godine iznosila 63,9 %. Usporedbe radi, na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 20 sati bila je 70,5 %, dok je na predsjedničkim 2013. godine iznosila 63,9 %.

Na svim dosadašnjim izborima uvjerljivu pobjedu odnosila je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) aktualnog premijera Mile Đukanovića. Doduše s koalicijskim partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića koja je nedavno izašla iz koalicije s DPS-om i podijelila se na dva bloka.

Na ovim izborima, međutim, situacija je sasvim drugačija i vjerojatno neizvjesna do samog kraja, prije svega zbog jake oporbe, za koju vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna. Tako će, uz Đukanovićev DPS, na izborima ključnu ulogu imati dva oporbena saveza, Demokratska fronta (DF) i koalicija Ključ.

Čelnici oporbe sa svojih su skupova slali populističke poruke da će se, ako pobijede, obračunati sa sadašnjom vlašću i Đukanovićem te da će vratiti tvornice radnicima, od novca uzetog od tajkuna povećati plaće i mirovine, osloboditi građane plaćanja struje i vode, uvesti “svoj put” prema EU-u te organizirati referendum za prijam u NATO.

U slučaju poraza sadašnje koalicije analitičari očekuju potpuni zaokret u vanjskoj politici države, što bi moglo izazvati nacionalističke napetosti te unutarnju nestabilnost i proširenje krize na regiju.

Crna Gora do sada je otvorila 24 poglavlja u pregovorima s EU-om, a dva privremeno zatvorila. Time je i najuspješnija u regiji, za što je dobila i veliko priznanje iz Bruxellesa. U pristupanju NATO-u Crna Gora još je bliža. U tijeku je potpisivanje pristupnog protokola članica NATO-a.

Pokušaj terorističkog napada

Kriminalna skupina je, kazao je Slavko Stojanović, kanila na području Crne Gore tijekom dana i izborne noći izvesti niz terorističkih akcija, izazvati kaos u državi, napasti ustanove sustava, ne isključujući i atentate na najviše državne dužnosnike. Prema priopćenju Tužiteljstva, sumnja se da su u vrijeme proglašenja izbornih rezultata planirali zauzeti Skupštinu Crne Gore i proglasiti pobjedu određenih stranaka te uhititi premijera Mila Đukanovića. Neki mediji pišu kako je na čelu skupine bivši smijenjeni šef žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić. Policija je o svemu obavijestila državno tužiteljstvo Crne Gore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u nedjelju, nakon uhićenja terorističke skupine iz Srbije, da je Crna Gora koja danas bira novi saziv parlamenta, stabilna i ozbiljna država te da ne očekuje nikakve incidente. Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Goran Danilović, koji je u Đukanovićevu vladu došao iz oporbenog saveza Ključ, kazao je da ima samo neslužbene informacije o uhićenju. Dodao je da crnogorska policija mora uspostaviti komunikaciju sa institucijama Srbije kako bi razriješila situaciju. Pozvao je građane da rezultate izbora pričekaju kod kuće, a ne na ulicama Podgorice. Iz oporbenog saveza Demokratski front tvrde da nemaju nikakve veze s tim događajem, te da nitko iz oporbe s Dikićem nikad nije imao bilo kakve kontakte.

Beograd bez komentara

Državni dužnosnici u Beogradu nisu željeli komentirati akciju crnogorske policije koja je uhitila 20 državljana Srbije, osumnjičenih za navodnu pripremu terorističkih akcija, dok ne prođu parlamentarni izbori u Crnoj Gori i dok ne dobiju više informacija. “Nemamo nikakve podatke o tome. Srbijanski ministar policije me obavijestio. Čudan mi je dan na koji se to događa i to je sve što ću o tome reći”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić novinarima u Nišu.

Hakirano više crnogorskih portala

Osim toga, priopćilo je Ministarstvo telekomunikacija – više portala u Crnoj Gori je hakirano. Među njima su Cafe del Montenegro – CDM, radio Antena M te internetske stranice Demokratske partije socijalista Crne Gore i nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju. Radi se o DDOS napadima koje pokušava spriječiti nacionalni CIRT tim.

 

dnevnik.hr/hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *