Migranti ulaze u Hrvatsku, osmero ih je uhvaćeno kod Slunja

Migranti i izbjeglice nelegalno prelaze hrvatsku granicu. Na cesti u Malom Vukoviću kod Slunja policija je u ponedjeljak popodne zatekla 8 Sirijaca, šest odraslih i dvoje djece, koji su iz BiH nezakonito ušli u Hrvatsku, a nakon što su otkriveni najavili su da će u Hrvatskoj zatražiti azil.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se radi o državljanima Sirije, koji su izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu, te je svih osmero prevezeno u Prihvatilište za tražitelje azila“, navodi karlovačka policija u priopćenju.

U ime Crvenog križa Karlovačke županije, ravnateljica Mirjana Puškarić rekla je da od njihova Gradskog društva u Slunju nije zatražena pomoć, iako je tamo Crveni križ s 12 gerontodomaćica (osobe koje nemoćnim i starijim osobama pružaju izvaninstitucionalnu skrb) uvijek spreman zbrinuti određeni broj ljudi i odraditi sve poslove po pravilima Međunarodne federacije Crvenog križa.


U Rijeci 50 migranata

U srijedu  31.kolovoza u Zagreb je dovezeno 50 migranta koji su zatečeni u Rijeci. Dio stranih državljana zatečen je na matuljskom području u blizini mjesta Rupa, Mučići i Zvoneće, a dio na čabarskom području.

Europa strahuje od novog vala najesen ako propadne dogovor s Turskom, a Hrvatska bi se tada mogla naći ograđena izvan schengenskog prostora.

Balkanska ruta se ponovo aktualizira

Na nedavnom neformalnom sastanku u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel žalila se na ponašanje Grčke koja ne štiti dovoljno Schengenske granice. Hrvatski premijer Tihomir Orešković tada je izjavio kako Hrvatska nema kapaciteta za smještaj većeg broja migranata.
Na sastanku su sudjelovali predsjednici Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Austrija. Prva tema je bila oko migracija i izbjeglica, oko koje su se, kako kaže premijer Orešković svi usuglasili. Raspravljalo se i o EU i Turske i složili se da je on ključ za stabilnost i da je svima u intersu da se uvjeti sporazuma ispune.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da je situacija za sad stabilna, a što će biti za dva sata ili dva dana, nitko ne može znati.

vezane objave:

Austrija deportira migrante u Hrvatsku, 2000 zahtijeva je već upučeno

Turska prijeti europi, ukinite vize ili puštamo migrante

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *