Orešković se vraća u privatni sektor

Tihomir Orešković , tehnički premijer uskoro će svoju fotelju u Banskim dvorima prepustiti trenutačnom mandataru Andreju Plenkoviću. Oreškoviću je dosta politike pa će svoju karijeru nastviti u privatnom sektoru. Najvjerojatnije odlazi u inozemstvo u veliku međunarodnu tvrtku iako je ranije izjavio da ostaje u Zagrebu. Morat će paziti da ne upadne u klinč Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji mu znatno smanjuje manevarski prostor pri zapošljavanju. Kako je rekla Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, bivši premijer u idućih godinu dana ne može biti član uprave ili nadzornog odbora jer to zakon izričito zabranjuje.

Pomogao prijatelju

Premijer mora paziti i na to je li njegova buduća tvrtka sklapala poslove s tijelom vlasti kojem je bio na čelu, što je u ovom slučaju Vlada RH. U tom slučaju premijer se mora obratiti Povjerenstvu da bi doznao smije li uopće raditi za takvu tvrtku. Međutim, kako su hrvatski zakoni nedorečeni, nema nekih ozbiljnih sankcija ako se državni dužnosnik ogluši na upozorenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Doduše, domaća tvrtka može biti kažnjena s milijun kuna kazne, ali to se dosad nikad nije dogodilo. Što je još gore, tvrtku koja nema sjedište u Hrvatskoj ne može se ni pokušati kazniti. Tihomir Orešković imao je petero suradnika u Vladi koji će, ako drukčije ne odluči budući premijer Plenković, morati napustiti Banske dvore. No nemaju svi jednake statuse. Državni su dužnosnici Neven Zelić, šef kabineta, njegov zamjenik Tomislav Pokaz i glasnogovornica Sunčana Glavak. Nakon što im završi mandat, imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće. Zelić je došao u Banske dvore jer je želio pomoći prijatelju Oreškoviću. Ima svoj odvjetnički ured u koji bi se želio vratiti, ali ne može jer bi bio u sukobu interesa. Zelić kaže da je praktično prisiljen godinu dana primati plaću iz proračuna.

Korisno iskustvo

Tomislav Pokaz vraća se u Ministarstvo gospodarstva u kojem je prije dolaska u Banske dvore radio kao načelnik sektora, a Sunčana Glavak nije nam se javljala na telefonske pozive. Savjetnik za unutarnju politiku Davor Huić kaže da se vraća u svoju tvrtku, ali i angažmanu u udruzi Lipa koja se zalaže za smanjenje poreza i racionalniju državnu upravu. Jakša Puljiz i Stjepo Bartulica, savjetnici za europske fondove i vanjsku politiku, imaju status državnih službenika pa bi i nakon odlaska Tihomira Oreškovića imali pravo zarađivati kruh u nekoj državnoj službi. Međutim, obojica kažu da će raditi nešto drugo.

Jakša Puljiz vraća se na Institut za razvoj i međunarodne odnose u kojem će se baviti znanstvenim radom. Stjepo Bartulica, pak, vraća se na Katoličko sveučilište na kojemu predaje političku filozofiju. Ponovno će se angažirati u civilnom sektoru gdje je prepoznat kao jedan od najaktivnijih predstavnika novih hrvatskih konzervativaca.

– Odlazim s jako dobrim iskustvima. Mogu reći sve pohvalno o šefu. Bio je dosljedan i čvrst u svojim ciljevima i znao je voditi tim – kaže Bartulica dodajući da se Orešković kao politički autsajder vrlo brzo snašao na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni.

O Tihomiru Oreškoviću sve najbolje govore i ostali njegovi najbliži suradnici s kojima smo razgovarali. Drže da su napravili dosta s obzirom na to da je Vlada trajala samo pet mjeseci.

Oreškovićeva vlada radila je samo 6 mjeseci

Tehnički premijer Tihomir Orešković u razgovoru za HTV, komentirajući rast hrvatskog gospodarstva, ranije je rekao kako je njegova vlada puno učinila ali da mu je i bivša vlada doprinijela.

Ova vlada radila je 6 mjeseci. Nije se moglo puno napraviti, ali ipak smo dosta učinili – kvalitetan proračun omogućit će da deficit bude ispod 3%. Fokusirali smo se na europske fondove, pojavio se optimizam, stimulirana je potrošnja, aktivirali smo “mrtve nekrertnine”. Pokrenuli smo neke strategije i u turizmu. Bitno je da radimo za Hrvatsku, rekao je Orešković.

Smatra da je situacija s izbjeglicama, kao i sporazum EU-Turska, stabilna, ali i da je treba pratiti. Na neformalnom sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nije bilo novih tema i za njega, kao pripremu za Bratislavu, nisam se trebao konzultirati s Vijećem za nacionalnu sigurnost. Poslije Bratislave takav sastanak ima smisla. S time u vezi čuo sam se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, rekao je.

Nakon izbora, kaže, vraća se u poduzetništvo. Uvijek sam gledao kako mogu pomoći svojoj domovini. Bit ću uvijek ambasador Hrvatske, naglasio je.
Dodao je i da mu je bila čast biti premijer, ali da mu je žao što nije imao priliku i pravu šansu donijeti prave promjene. Bolje sam upoznao zemlju i svoj narod i svaka je moja odluka bila je u interesu Hrvatske. Politici neću zatvarati vrata, uvijek treba biti spreman na nove prilike, kazao je premijer.

vecernji.hr/hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *