HSPF: SIP krši temeljna ljudska prava i u slučaju Novog Travnika

SIP krši temeljna ljudska prava i u slučaju Novog Travnika na lokalnim izborima jer ne dozvoljava pribrojavanje glasova po osnovu dopisnog glasovanja zaključak je Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF).

Lokalni izbori, održani prije dva tjedna, ostavili su za sobom nekoliko neodgovorenih pitanja. Stolačko, srebreničko, i po svemu sudeći, novotravničko pitanje. Krajnji rok za pristizanje glasačkih listića iz inozemstva, odnosno, dopisnih glasova, bio je 4. listopad, dakle dva dana nakon održavanja izbora. Taj rok je definiran „Pravilnikom o načinu provedbe izbora u Bosni i Hercegovini“ koji na ovaj način stavlja pod upitnik jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na politički izbor, birati i biti biran, smatra Hrvatski studentski politološki forum (HSPF).

U priopćenju HSPF-a, koje prenosi Hrvatski Medijski Servis ističe se kako, prema Poavilniku SIP-a dopisni glas osobe koja živi u inozemstvu ima „pravo“ „putovati“ samo 48 sati, ukoliko taj birač odluči glasovati na dan izbora, u suprotnom, prisiljen je glasovati ranije da bi na vrijeme poslao svoj glas. Nadalje, birač iz inozemstva, čije se pravo na izbor ovdje uskraćuje, ne može ni na koji način utjecati na „putovanje“ svog glasačkog listića, te ne može biti odgovoran kada će njegov glasački listić dospjeti do Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Na taj način se ograničava biračko pravo. Stječe se dojam da svaki glas ne vrijedi isto.
Članak 33. spomenutog pravilnika kaže: „Povratna omotnica koja je poslana Središnjem izbornom povjerenstvu BiH najkasnije na dan održavanja izbora bit će prihvaćena i prebrojana ukoliko stigne u SIP BiH najkasnije dva dana od dana održavanja izbora i ako je na povratnoj omotnici otisak poštanskog žiga zemlje iz koje se glasuje s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora.“

Središnje izborno povjerenstvo (SIP)  BiH odbija prebrojati glasove koji su uredno i na vrijeme poslani, no nisu stigli na vrijeme. Pošiljatelj ne može biti siguran u prijenosnika pošte. Pošiljatelj, u ovom slučaju birač, svoju je dužnost obavio na vrijeme i uredno poslao dopisni glas koji Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ne želi prebrojati.

Obzirom na to da kandidata hrvatskih stranaka za načelnika Stjepana Duju u Novom Travniku do pobjede na izborima dijeli 126 glasova, Središnje izborno povjerenstvo nam daje za pravo da opravdano sumnjamo u politiziranost te institucije jer broj glasova koje se odbija prebrojati je veći od 126, konkretno, radi se o 160 glasova. Većina tih glasova pripala bi, tvrde upućeni, kandidatu Duji jer je do sada dobio više od 95% glasova pristiglih iz inozemstva, ističe HSPF.

Hrvatski studentski politološki forum najoštrije osuđuje politiziranost bilo koje institucije u našoj zemlji. Ako je neka državna institucija, a po ovome vidimo da Središnje izborno povjerenstvo to jest, na strani jednog naroda ili jedne politike, to samo može produbiti jaz između naroda i političkih opcija u Bosni i Hercegovini, smatraju.

-Bilo koji pravilnik ne bi smio derogirati Izborni zakon, a Pravilnik o načinu provedbe izbora u BiH to čini. Ovim pravilnikom jasno nam je dano do znanja da svaki glas ne vrijedi isto. Osim što se podrivaju zakoni naše zemlje, ovakvi slučajevi krše i temeljna ljudska prava, a pravo birati i biti biran je jedno od njih, ističe p u priopćenju HSPF.

HSPF poziva sve političke subjekte koji predstavljaju volju hrvatskoga naroda u BiH da na demokratski način spriječe moguću izbornu krađu, te da Središnje izborno povjerenstvo poštuje svaki glas koji po zakonu pripada biračima iz inozemstva. Jedan glas može presuditi, a tko ima pravo kršiti Izborni zakon i oduzeti biračko pravo bilo kojem državljaninu Bosne i Hercegovine, možda Središnje izborno povjerenstvo? Na kraju krajeva, zar je bitno tko je načelnik? Konstantno apeliramo o maksimalizaciji etičkih principa u politici. Pošteno prebrojavanje glasova, smatramo, spada u tu domenu, kaže se na kraju priopćenja./HMS/

 

U Novom Travniku bi se mogao dogoditi obrat

Deset dana nakon lokalnih izbora svi glasovi još nisu još nisu prebrojani.To znači da još nisu poznati konačni rezultati izbora za općinska vijeća i načelnike općina u BiH. U Središnjem izbornom povjerenstvu rezultatima s biračkih mjesta u BiH tek trebaju pridodati glasove koji pristignu poštom. Drugačije rečeno, u nekim općinama još se vodi “mrtva trka” između kandidata za načelnike, a jedna od takvih  je Novi Travnik, gdje je moguć senzacionalan obrat, odnosno pobjeda kandidata “Hrvatske liste za Novi Travnik” Stjepana Dujo, piše Hrvatski Medijski Servis (HMS).

U Novom Travniku su se trojica kandidata natjecala za mjesto načelnika: aktualni načelnik Refik Lendo (kaolicija SDA- SBB), Stjepan Dujo (Hrvatska lista za Novi Travnik) i Besim Belegić (SDP). Belagić je osvojio nešto više od 1000 glasova, te je ispao iz igre.

Presuđuje dijaspora

Refik Lendo prema neslužbenim rezultatima SIP-a trenutno ima 5425, a Stjepan Dujo 5209 glasova. U gradu u kojem je bilo registrirano 20-ak tisuća glasača,  načelnika će prema nekim procjenama odlučiti njih 30 ili 50. Naime, registriranih glasača u dijasori je 369. Sve su to, tvrde dobro upućeni, mahom Hrvati. Glasovi se jos zbrajaju, a uzmemo li u obzir mobilne timove, postoji velika vjerojatnost da kandidat hrvatske koalicije Stjepan Dujo pobjedi u utrci za načelnika Novog Travnika.

Ratni general

Aktualni načelnik Novog Travnika Refik Lendo je ne tako davno izjavio da su mu dva mandata sasvim dovoljna i da političar radio dobro ili loše nakon toga treba odstupiti i predati poziciju nekome mlađem i energičnijem, te kako u Novom Travniku takvih osoba ima napretek. No, Lendo se, kad su se primakli izbori, sve što je govorio pogazio i odlučio da bi mogao još jedan mandat provesti u načelničkoj fotelji.

Ovaj ratni general Armije R BiH i osoba koja još uvijek živi u 90-im,  koja Novom Travniku iz dana u dan pečati budućnost boljeg grada, novog grada, kako mu samo ime kaže, predizbornu kampanju je temeljio na huškačkoj retorici.

Nasuprot njemu bio je Stjepan Dujo mlad i uspiješan čovjek, kakvih ima u Novom Travniku, što je i Lendo potvrdio i koji bi ga, kako je sam priznao dok je trezveno razmišljao, trebali naslijediti.

Mlad i uspiješan

Dujo je u hrvatskoj ostavio sjajnu karijeru iza sebe, te se posvetio borbi za svoj rodni grad.

-Zadnjih godinu dana sam se osjećao kao da nisam u BiH, seminari o EU fondovima,  umjerene poruke, obavijesti na društvenim mrežama o svakom detalju programa, briga za pojedinca, odgovaranje na svako pitanje lokalnih portala, bilo ugodno ili neugodno… A što je najvažnije, bez mržnje i bez podjela. Konačno smo vidjeli da program za lokalnu vlast nisu borba protiv odcjepljenja RS-a, treći entitet i sl., već svakodnevni problemi našeg grada, kaže za Hrvatski Medijski Servis o predibornoj kampanji Stjepena Duje Novotravničanin Josip Radman.

Nada u bolji život

-Možda u nekim djelovima ove zemlje, podnošenje prijave za članstvo u Europskoj Uniji nije samo puka formalnost, već želja da se ostvari nešto više i bolje. Možda smo trebali prepoznati neke osobe i shvatiti da nam generali, ratni huškači i osobe koje pozivaju na nacionalne podjele neće donijeti stabilnost i europski put koji svi tako jako želimo, dodaje sugovornik HMS-a.

On, kao i mnogi drugi mladi ljudi iz Novog Travnika priželjkuju kako će Stjepan Dujo, kad se prebroje i glasovi iz dijaspre, pobjediti ratnog generala i donijeti im nadu u bolji život u njihovom gradu.

Inače, hrvatske stranke osvojile su načelničke pozicije u ukupno 22 općine. HDZ BiH u 18, HDZ 1990. u 3, HSS Stjepan Radić u jednoj, a nije isključeno da se općinama u kojima će Hrvati biti načelnici pridruži i Novi Travnik. Pri tom treba podsjetiti kako će izbori u Stocu koje su fizičkim napadima na članove općinskog izbornog povjerenstva i biračka mjesta prekinuli  kandidati i pristaše koalicije SDA- SBB- SDP biti ponovljeni, dok izbori u Mostaru, zbog neusvajanja izbornih pravila nisu ni održani.

HMS/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *