Ivo Sanader operiran, otkriven mu je karcinom

Bivši premijer Ivo Sanader  primljen je u Kliniku za urologiju KBC-a Zagreb gdje mu je u utorak operiran karcinom prostate. Prema liječničkim informacijama, operacija je protekla bez bez komplikacija.  Sanader je nakon operacije  prebačen na odjel intenzivne skrbi, gdje će biti sve dok mu se stanje ne stabilizira.

Nastavak liječenja će nastaviti na bolničkom odjelu Klinike za urologiju gdje će ostati oko tjedan dana ako tijek oporavka bude uobičajen za tu vrstu operacije. Liječnici kažu da će se tek po završetku patohistološkog nalaza, što obično traje između sedam i deset dana, znati o kojoj se vrsti zloćudnog raka prostate radi jer o tome će ovisiti i daljnje Sanaderovo liječenje.

Dodatni rizici

Uobičajeno je da se odmah nakon dijagnoze napravi i operacija, ali s obzirom na to da Sanader ima i neke dodatne rizike, pričekalo se s kirurškim zahvatom.

Naime, već ranije je bivši premijer bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb zbog fibrilacije atrija, odnosno nepravilnog rada srca te još nekih srčanih problema, kao i zbog dijabetesa. Prije dvije godine zbog srčanih je problema također bio u bolnici i tada mu je rađena tzv. elektrokonverzija kako bi se uspostavio normalan srčani ritam, što je tada potvrdila i sudska vještakinja, inače kardiologinja.

I u ovom je slučaju javnost detaljnije saznala o Sanaderovim zdravstvenim problemima od sudskog vještaka koji je rekao da trenutno boluje od raka prostate te da je potrebna operacija zbog koje neko vrijeme neće moći dolaziti na ročišta.

Na sud neće dolaziti barem dva mjeseca

Zbog lošega zdravstvenog stanja bivši premijer Ivo Sanader neće još najmanje dva mjeseca moći dolaziti na suđenja koja se protiv njega u povodu USKOK-ovih optužnica vode na zagrebačkom Županijskom sudu. To je jučer na raspravi u slučaju Fimi-Media ocijenio medicinski vještak urolog Tomislav Dujmenović kojega je sutkinja Irena Kvaternik angažirala da iz medicinske dokumentacije procijeni je li Sanader raspravno sposoban. Sljedeću raspravu zakazala je za 21. prosinca ove godine, a Sanaderovo zdravstveno stanje će, prema svemu sudeći, biti i razlog odgode u drugom postupku, tzv. aferi Planinska.   (M. D.)

jutarnji.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *