Plenković složio svoj tim i danas ga predstavio Hrvatskom saboru

Plenković je složio svoj tim i danas ga je predstavio u  Hrvatskom saboru kao i program buduće hrvatske vlade. Nakon toga sjedica je nastavljena raspravom za koju su se prijavili svi klubovi zastupnika te 17 zastupnika za pojedinačnu raspravu.

“Hrvatsko društvo suočeno je s dubokim strukturnim i gospodarskim problemima. Potrebna nam je nova vizija i pristup, a pozitivne promjene možemo postići radeći zajedno. Obavljat ćemo izvršnu vlast na dobrobit građana – bit ćemo vlada koja sluša”, poručio je mandatar Andrej Plenković predstavljajući Saboru program svoje vlade. Kao njezine temeljne ciljeve naveo je: trajni gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost. Među ostalim Plenković je najavio i cjelovitu poreznu reformu te nastavak kurikularne reforme. Poručio je kako će branitelji imati punu pozornost vlade, kao i Hrvati u BiH.

Radi se o vrlo kvalitetnom i stručnom timu buduće vlade, rekao je sinoć mandatar Andrej Plenković na konferenciji za medije. On se temelji na našem izbornom programu koji je oplemenjen s ključnim točkama koji su uvrstili i naši partneri iz Mosta, a tu je i doprinos predstavnika nacionalnih manjina, rekao je Plenković. Govorio je i o ženskoj kvoti jer su u vladi četiri ministrice. Očekuje da će jedna od prvih zadaća ministrice kulture Nine Obiljen Koržinek biti “temeljita analiza poslovanja HAVC-a”.

Najavio je da će se u ostvarivanju dugoročnih programskih ciljeva buduća vlada voditi najvećim ustavnim vrednotama – slobodom, jednakošću, nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnošću spolova, mirotvorstvom,  nepovredivošću vlasništva i očuvanjem okloliša te zahvalio prethodnoj vladi na doprinosu u razvoju Hrvatske. Pozvao je sve stranke i političke opcije na konstruktivan rad za dobrobit svih građana, a svoje je predstavljanje zaključio porukom bana Mažuranića: “Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u njezinu prošlost, njezinu sadašnjojst i njezinu budućnost”.

HDZ-ovi ministri

Ministri Plenkovićeve vlade
Plenkovićevi ministri iz reda HDZ-a

Zdravko Marić – ministar financija
Davor Ivo Stier – ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade
Damir Krstičević – ministar obrane
Martina Dalić – ministrica gospodarstva
Oleg Butković – ministar prometa
Gari Cappelli – ministar turizam
Lovro Kuščević – ministar graditeljstva
Gabrijela Žalac – ministrica fondova EU-a i regionalnog razvoja
Tomislav Tolušić – ministar poljoprivrede
Tomislav Ćorić – ministar rada i mirovinskog sustava
Milan Kujundžić – ministar zdravstva
Tomo Medved – ministar branitelja
Pavo Barišić – ministar znanosti
Nina Obuljen Koržinek – ministrica kulture
Nada Murganić – ministrica demografije i socijalne politike

U Vladu ulazi i Goran Marić, kao ministar odgovoran izravno premijeru i zadužen za koordinaciju državnih ureda, agencija i fondova.

Mostovi ministri

Plenkovićevi ministri
Plenkovićevi ministri iz Mosta

Slaven Dobrović bit će ministar zaštite okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje ostat će ministar pravosuđa,
Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova,
Ivan Kovačić bit će ministar uprave.

Potpredsjednici vlade
Martina Dalić (bivša članica HDZ-a), Davor Ivo Stier (HDZ), Damir Krstičević (HDZ), Ivan Kovačić (Most).

Nakon obraćanja Plenkovića ministri iz kvote Mosta na čelu s predsjednikom Božom Petrovom sinoć su stigli na sastanak s Plenkovićem i HDZ-ovim ministrima u središnjicu HDZ-a. Sastanak je završio oko 21:30.

 

Goruće točke

Koliko se dalo ranije zaključiti iz razgovora s raznim sugovornicima iz HDZ-a, goruće su točke Ministarstvo kulture (desni politički spektar i braniteljske udruge navijaju za Zlatka Hasanbegovića i protive se Nini Obuljen), zatim situacija s Goranom Marićem, ali očito i pitanje ministra branitelja budući da se ranije intenzivno govorilo o Zvonku Milasu iako su to u vrhu HDZ-a demantirali.
Uoči sastank u središnjici HDZ-a sinoć Hasanbegović je izjavio “Tko sam, što sam i što sam zastupao u političkom životu je poznato, poznato je i što o tome misle pristaše i birači HDZ-a. Tko je i što je uvažena gospođa Nina Obuljen i kojim krugovima pripada je također poznato. Jedina nepoznanica je bio konačni odabir gospodina Plenkovića, on je danas službeno objavljen, legitiman, proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam. Politički život se nastavlja, ja sam izabrani zastupnik u Hrvatskom saboru, vjeran Bogu i narodu koji me je izabrao”.Na taj je način potvrdio pretpostavke da će ga na mjestu ministara kulture zamijeniti Nina Obuljen Koržinek.

hrt/hia
foto:hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *