Hrvatska dobila novu Vladu koju će voditi Andrej Plenković, u njoj je 20 ministara

Hrvatska je dobila novu Vladu koju će u neredne četiri godine voditi Andrej Plenković s timom koji čini 20 ministara.
Povjerenje Plenkovićevoj vladi izglasano je sinoć kasno u Hrvatskom saboru s 91 glasom za, 45 protiv i 3 suzdržana. Nakon što su dobili povjerenje saborske većine, članovi nove Vlade položili su svečanu prisegu da će svoje dužnosti obnašati časno i savjesno te poštovati Ustav i zakone.

Pogledajte galeriju slika jutarnjeg lista

U dvorani banova u Banskim dvorima izvršena je primopredaja vlasti. Tihomir Orešković svojem je nasljedniku na mjestu premijera – Andreju Plenkoviću predao “ključeve” vlade i izvješće o radu njegove 13. hrvatske vlade.

Orešković je čestitao Plenkoviću, Vladi i poželio im uspješan manadat. Rekao je da mu predaje izvješće o radu Vlade od 1800 stranica, da ostavlja pozitivne rezultate, rast BDP-a, smanjeni dug i porast zaposlenosti. Bila mi je čast i privilegija voditi Vladu, rekao je Orešković i istaknuo da je uvijek vjerovao da Hrvatska ima budućnost.

Orešković , premijer na odlasku i Plenković premijer u dolasku
Tihomir Orešković i Andrej Plenković

Plenković je zahvalio Oreškoviću na predanom angažmanu i gesti koju je, kao čovjek koji predstavlja Hrvate izvan domovine napravio prihvaćanjem dužnosti premijera. Drago mi je da sam dobio povjerenje. Sada imamo zadaću raditi na dobrobiti zemlje, kazao je Plenković. Rekao je i da će proučiti Izvješće o radu Vlade i o preuzetim i nepodmirenim obvezama te od idućeg tjedna početi s radom na ostvarivanju ciljeva programa njegove Vlade.

Plenković je u Saboru, neposredno prije nego je potvrđen na tu dužnost, odgovorio na kritike o nepreciznosti Vladina programa, poručujući kako je riječ o postupnom pristupu i dokumentu koji je zamišljen kao okvir i politička platformu za rad nove vlade. Bilo je opaski da smo trebali biti precizniji, navesti mjere, možda priložiti tablice, navesti rokove, sve smo to mogli napraviti jer su dokumenti spremni, međutim iskustvo, ozbiljnost, odgovornost, razumijevanje uloge struke, ministarstava, svih onih ljudi koji će detaljno proći mjere koje će ova vlada predložiti Saboru dovelo nas je do zaključka da budemo u metodološkom pristupu postupni, rekao je Plenković.

Naglasio je kako program Vlade pokazuje jasno zauzimanje za ravnomjeran regionalni razvoj. Podsjetio je da je još u kampanji govorio o “Projektu Slavonija”, ali i naglasio da će se posebna pozornost posvetiti Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je, kaže, najviše osjetila cijenu tranzicije, brdsko-planinska područja, Gorski Kotar i otoke.

Svaka ideja ima nešto pozitivno i može postati dio strateškog ili zakonskog okvira, a kasnije i u njihovoj provedbi kroz institucije hrvatske države na svim razinama. Bit ćemo obazrivi i uzeti u obzir sve ono što smatramo da je korisno i dobro, rekao je.

Plenković ne očekuje veliki konsenzus s oporbom, nego normalno funkcioniranje vlasti i oporbe. Iz oporbe pak poručuju Plenkoviću i njegovom timu da mu neće dati niti 100 dana te kako kažu “puhat će mu za vratom već od samog početka”

Najavio je da će području obrazovanja njegova vlada pristupiti trezveno, da će raditi na smirivanju strasti i privođenju kraju reforme koja se provodi posljednjih 11 godina.

Dodao je kako će za ono što ne bude dobro odgovornost snositi osobno kao predsjednik Vlade. A ja ću se truditi da ispunim ono što sam obećao, da ću nastojati Hrvatskoj dati političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj i društvenu solidarnost, kazao je Plenković.

Pogledajte kako su izgledale prethodne Vlade:

Vlada Tihomira Oreškovića
Vlada Zorana Milanovića

Vlada će imati 20 ministara

Nova, 14. po redu, Vlada Republike Hrvatske imat će 20 ministara. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar obrane Damir Krstičević te ministar uprave Ivan Kovačić obnašat će ujedno i dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Zdravko Marić ministar je financija, Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, Ante Šprlje ministar pravosuđa, Tomislav Tolušić ministar poljoprivrede, Gabrijela Žalac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Lovro Kuščević ministar graditeljstva, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Ćorić ministar rada i mirovinskog sustava, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture, Gari Capelli ministar turizma, Pavo Barišić ministar znanosti i obrazovanja, Milan Kujundžić ministar zdravstva, Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja, Goran Marić ministar u Vladi te Nada Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, vlada koju ću voditi bit će vlada svih hrvatskih građana. Ostvarivanje zajedničkih nacionalnih i društvenih ciljeva mora biti ispred političkih i ideoloških razlika te će stoga vlada provoditi politiku nacionalnog zajedništva, naglasio je Andrej Plenković.

hrt/hia
foto:Reuters; Vlada.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *