Slovenci i dalje dižu ogradu na granici s Hrvatskom

Slovenci nastavljaju izgradnju žičane ograde uz granicu prema Hrvatskoj. U slovenskom MUP-u su rekli da se ograde dižu privremeno zbog zaštite vanjske granice Schengena. Nisu odogovorili imaju li indiciija da se sprema novi migracijski val ili možda znaju nešto što Hrvati ne znaju.

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, rekao je da su naše granice sigurne i da nema naznaka da se sprema novi val. Rekao je da će se sa svojom slovenskom kolegicom sresti idućeg tjedna.

Dok političari govore o ogradama, duž granice sa Slovenijom mještani žive s njima svaki dan. U Brežicama, primjerice, ograda doslovno dijeli dvoje prvih susjeda.

Mještani su ljuti, kažu da se još nisu navikli na njih iako su ograde ovdje već godinu dana. Rekli su da su ipak malo promijenile navike prvih susjeda, piše dnevnik.hr.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako trenutačno ne vidi potrebu da se postavljaju fizičke zapreke na hrvatskim granicama kao što je to počela raditi Slovenija u sklopu priprema zbog eventualnog novog migrantskog vala, a i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tvrdi da je hrvatska granica nepropusna, što se uspjelo odraditi s ljudskim potencijalima i tehnikom te je posebno pojačan dio granice sa Srbijom, javlja HRT .

Plenković je dodao kako postoji više načina da se granicu štiti te da će Hrvatska štititi svoju granicu i imati kvalitetan nadzor te da su MUP i policija podignuli razinu pripravnosti na svim našim granicama, osobito zelenima, gdje je bilo slučajeva priljeva migranata. U ovom trenutku, podatak koji je važan, broj ljudi koji se kreću tom istočnomediteranskom balkanskom rutom je za 98 % manji, dakle
dramatičnog priljeva nema, ističe Plenković. Upitan o podizanju ograde u Sloveniji na granici s Hrvatskom, odgovorio je da se u Bruxellesu susreo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, s kojim se usuglasio da će službe vanjskih i europskih poslova dviju zemalja dogovoriti suradnju. Želi da i Hrvatska pridonese zaštiti vanjskih granica Europske unije jer ona na jednak način štiti i zemlje koje su u Schengenu i one koje nisu.
Plenković je rekao da se na Europskom vijeću u četvrtak i petak razgovaralo o problemu migracija, dominantno o dinamici priljeva migranata srednjomediteranskom rutom, manje ovom istočnomediteranskom, balkanskom rutom. Ideja je pokušati probleme riješiti na izvorištu vanjskopolitički i sigurnosno-razvojnom politikom jer zbog nestabilnih država, ratova, siromaštva i ostalih problema i dolazi do ovog migracijskog vala, kazao je Plenković (T-portal)

dnevnik.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *