Bandić najavio Kongres poduzetnica jugoistočne Europe u Zagrebu

Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe koji održat će se u ožujku 2017. godine rekao je danas na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kongres će se održati pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Grada Zagreba a na njemu će sudjelovati  600 poduzetnica i poduzetnika iz ovog dijela kontionenta.


Pozivam sve svoje kolege – gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da prepoznaju značaj žena i ženskog poduzetništva. Neka mu daju potporu, ne sam deklarativnu nego i konkretnu, neka postavljaju žene na upravljačke dužnosti, neka ih ne „guraju“ iz infrastrukture vlasti i neka shvate koliki je značaj žena u javnom djelovanju
– kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom današnjeg predstavljanja i najave  Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe koji će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović i Grada Zagreba, održati u glavnom hrvatskom gradu na Dan žena, 8. ožujka 2017. godine.

Ova manifestacija predstavlja najveće poslovno okupljanje žena u ovo dijelu kontinenta od kada postoji tržišna ekonomija, a organiziraju ga zajedno Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr i Grad Zagreb, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare, s koje je poslana poruka da je glavni hrvatski grad bio i ostalo utočište razvoja ženskog poduzetništva.

Najavljeno je i kako će uz potporu Grada 2020. godine biti organiziran Kongres poduzetnica Europe, a Zagreb postati europska prijestolnica ženskog poduzetništva svakog nadolazećeg 08. ožujka.

Istaknuto je i kako su rijetki projekti, inicijative i organizacije koje danas prate žensko poduzetništvo, iako je upravo žensko poduzetništvo rastući fenomen hrvatskog gospodarstva i veliki zamašnjak domaćoj ekonomiji posebice nakon krize koja nas je sve gotovo zaustavila posljednjih godina. Od početka ove godine svojim osnivanjem, proaktivnim djelovanje i brojnim projektima Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzenica.hr postao je središnja institucija koju su osnovale same poduzetnice radi lakše potpore ženama na realnom tržištu i svima koje će to tek biti. A organizacija Kongresa je korak naprijed u toj misiji, pojašnjeno je na konferenciji.

Još su rjeđe jedinice lokalne uprave i samouprave, koje uopće uočavaju snagu ženskog poduzetništva, kao iznimnog potencijala, koji je od 9 posto udjela u hrvatskom gospodarstvu 2008. godine, danas zaposjeo 25 posto. No Zagreb, ne samo kao prvi nego još uvijek rijedak grad u RH, koji je pružio ruku suradnje ženama poduzetnicama, imao je uvijek sluha i još ga ima za naše probleme, aktivnosti, projekte, te kao rijetka jedinica lokalne samouprave uvijek pronalazi načina pomoći našim sadržajima u pravcu snaženja ženskog poduzetništva – ocijenila je Sanela Dropulić, ideja začetnica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, organizatora Kongresa, koji će se održati na Zagrebačkom Velesajmu – kongresni centar, a u nazočnosti više od 600 poduzetnica iz Bugarske, Rumunjske, Kosova, Albanije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

 

Snaga ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi posljednjih je godina doživjela procvat. Iako žensko poduzetništvo nije tradicionalno ukorijenjeno u ekonomije država jugoistočne Europe, posljednjih godina sve više žena pokreće, na krilima kvalitetnih start up-ova, svoja poduzetništva koja prerastaju nerijetko u srednje velike tvrtke do 50 zaposlenih.

Žensko poduzetništvo postalo je jedan od najznačajnijih pokretača ekonomija država jugoistočne Europe te u pojedinim gospodarstvima (npr. Slovenija i Hrvatska) već zauzima više od 20 posto ukupnih ekonomskih aktivnosti.

Iz navedenih razloga, Kongres poduzetnica jugoistočne Europe po prvi će puta na jednom mjestu okupiti žene koje svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu, te marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, 8. ožujka 2017.g. u Zagrebu bit će platforma osiguranja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unapređenja poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu država iz kojih dolaze, ali i regije bio što kvalitetniji, a put do željenog poslovnog uspjeha što izvjesniji.

Cilj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe je osigurati:

  • inovativan pristup umrežavanju poduzetnica regije
  • logistiku za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
  • razmjenu iskustava i zajedničku informativnu platformu kroz www.poduzetnica.hr Virtualni ženski poduzetnički centar
  • kreiranje novih tržišta, poslova i poslovnih platformi
  • provedbu kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo – Kreativni inkubator
  • snažnu motivaciju za pokretanje i razvoj poduzetništva
  • angažiraniju poslovnu aktivnost žena
  • poticanje konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
  • smanjenje marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
  • otvaranje mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji.

hia.com.hr
foto:poduzetnica.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *