Tolušić o aferi ARKOD: vlasništvo je nepovredivo – kreću kontrole

Tomislav Tolušić tek što je zasjeo na ministarsku fotelju u njegovom resornom Ministarstvu poljoprivrede ga je dočekala afera većih razmjera.
Samo uz supotpis dva svjedoka u uredima javnih bilježnika moguće je upisati se na tuđe privatno vlasništvo. Konkretno, tuđe poljoprivredno zemljište. Ovo omogućuje uredba Agencije za plaćanja i to još od svibnja 2015.. Neki od pravih vlasnika zemljišta slučajno su otkrili da u knjigama na njihovoj parceli stoji upisan netko sasvim drugi.

“Ovakav način raspolaganja zemljišten nije dopustiv ni legitiman. Upravo mijenjamo Pravilnik koji bi trebao biti gotov u petak i pozivamo sve vlasnike poljprivrdenih zemljišta koji imaju saznanja da netko drugi na ime njhovog zemljišta prima poticaje – da se jave agenciji, izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Pročešljat ćemo sve upise koji su rađeni na temelju ovakvih izjavama – svih 32 tisuće hektara. Radi onih nepravilnosti koje primjetimo kontaktirat ćemo vlasnike zemlje. Sve što primjetimo kao nezakonitost, proslijedit ćemo DORH-u. Nećemo dopustiti manipulacije zemljištem ili poticajima, naglasio je. Ministar Tolušić dodao je kako je pravilnik koji to dopušta možda donesen u dobroj namjeri – iskorištene su rupe u zakonu.

Ministar je istaknuo kako nije isplaćena ni jedna lipa poticaja – počet će se isplaćivati početkom studenog. Istaknuo je kako je riječ o privatnim zemljištima koje nitko nema pravo koristiti ako vlasnik to nije dozvolio. Privatno vlasništvo je nepovredivo. Ponovio je da će se kontrolirati svih 32 tisuće hektara koje su upisane temeljem izjave dvaju svjedoka.

Izrazio je uvjerenje da nema puno nepravilnosti.

Poljoprivrednici žestoko razgovaraju o cijeloj aferi. Spornom uredbom iz 2015. u vrijeme ministra Tihomira Jakovine omogućeno je nemoguće. Drago nam je da se to pokrenulo u medijima. To je pitanje i privatnog, ali i državnog poljoprivrednog zemljišta jer se i na njemu može upisivati, kazao je gost emisije HRT-a Hrvatska uživo tajnik udruge hrvatskih OPG-ova Miroslav Kovač.

Mi smo kao udruga upozoravali u procesu donošenja zakona o poljoprivredi i zakona zemljištu, upozoravali smo i na uredbu i na detalj ulaženja u privatno i državno zemljište putem izjave uz dva svjedoka, ali i mnoge druge nepravilnosti koje će se vjerojatno pokrenuti nakon ovoga. Sastanci o zakonima održavali su se u institucijama koje su najodgovornije – u ministarstvu poljoprivrede i u saborskom odboru i svi su bili upoznati s nepravilnostima, kazao je.

Individualno mora postojati odgovornost – onoga koji je potpisivao takvu izjavu, onoga tko je donio takvu izjavu, ali i onoga u državi tko je dopustio da se takvim izjavama upisuje na privatno i državno vlasništvo. Državna zemlja nije abolirana od vlasništva, država je vlasnik te zemlje, ona gospodari s njom i mora gospodariti s punim marom o toj zemlji jer se proizvodi hrana. Postoji mogućnost da se izgubi akreditacija ako se ovako nastavimo ponašati jer 40% potpora dolazi iz EU-a. Treba napraviti snažnu, brzu i energičnu reviziju sustava isplate potpora i upisa u ARKOD sustav, kazao je Kovač.

Nije znao za slučaj ARKOD
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u nedjelju djelovanje na razini vlade kako bi se u budućnosti korigirao način ostvarivanja poticaja za korištenje poljoprivrednog zemljišta preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon što su prijavljeni slučajevi upisivanja u ARKOD temeljem zemljišta koje je u tuđem vlasništvu.

“Nisam znao za to, ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno”, kazao je ministar u izjavi za emisiju “Tema dana” Hrvatske radiotelevizije.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

“Prva stvar koju ćemo sutra ujutro napraviti je da izmjenom uredbe takve stvari spriječimo”, kazao je Tolušić, istaknuvši kako bi on prvo doveo u pitanje zakonitost samog takvog načina upravljanja, odnosno uzimanja poticaja bez znanja vlasnika, te upisivanja u ARKOD.

“To je nešto što moramo spriječiti i pozivam sve poljoprivrednike koji znaju za takve slučajeve da se jave ili u Agenciju, ili u ministarstvo, ili nadležnoj policijskoj postaji, jer takve stvari se u Hrvatskoj ne mogu dešavati”, kazao je ministar, te poručio kako je to “upravo ono što moramo spriječiti da bi se ljudima vratilo povjerenje i u ministarstvo poljoprivrede ali i u sve ostale institucije hrvatske vlade”.

direktno.hr/hia
foto:Fah

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *