Predsjednica Grabar Kitartović u Azerbajdžanu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u višednevnom službenom posjetu Azerbajdžanu.

Hrvatska i Azerbajdžan prijateljske su zemlje i strateški partneri s vrlo dobrim odnosima i bez otvorenih pitanja te stoga imaju prostora za bolju suradnju na mnogim područjima, složili su se u Bakuu hrvatska predsjednica i predsejdnik Azerbajdžana Ilham Alijev. U raskošnoj palači s pogledom na Kaspijsko jezero, 45 kilometara udaljenoj od prijestolnice Bakua, Kolindi Grabar-Kitarović priređen je državni doček uz himne i obilazak počasne bojne, kojoj je predsjednica pozdrav uputila na azerskom jeziku.

Vidim mogućnosti za daljnju suradnju Hrvatske i Azerbajdžana vezanu za transport energije, ali i preko korištenja hrvatskih luka za transport vaših dobara u zapadnu Europu, što bi skratilo vrijeme transporta u odnosu na sjevernoatlaske rute, poručila je nakon razgovora hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Definirali smo prioritete – moramo povećati međusobnu trgovinsku razmjenu i transport. Postoje dobre prilike u transportu, ne odnosi se to samo na kupnju brodova iz Hrvatske, kojima smo iznimno zadovoljni i koji su nam pomogli da unaprijedimo transport na Kaspijskom jezeru, već i na koridor između istoka i zapada koji prolazi kroz Azerbajdžan, poručio je azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

Predsjednicu je razgovarala i s premijerom Arturom Rasizadeom i predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovim.

poslovni darovi

Azerbajdžan: Grabar-Kitarović sa studentima o Europi, izbjeglicama ali i privatnom životu

Budućnost Europske unije i izazovi s kojima se suočava, proširenje NATO-a i izbjeglička kriza bila su pitanja koja su zanimala studente koji su se okupili na Diplomatskoj akademiji u Bakuu kako bi poslušali predavanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na kraju odgovarala i na pitanje o svojem privatnom životu i eventualnim teškoćama u karijeri stoga što je žena.

Hrvatska je predsjednica na kraju drugog dana posjeta Azerbajdžanu održala predavanje na Diplomatskoj akademiji gdje su se okupili uglavnom studenti, ali i diplomati i parlamentarci.

Govoreći o Europskoj uniji, kazala je da je u njoj posljednjih godina došlo do recesije, pada potpore javnosti, pada povjerenja u EU institucije i do nestanka entuzijama za proširenje. Došlo je do erozije vrijednosti i zatvaranja društava. Hrvatska se želi nastaviti boriti  za europske vrijednosti, za solidarnost koja ide u oba smjera. Ipak pomalo sam zabrinuta koliko će nam trebati da sve to riješimo… prije nego se vratimo Europi u kojoj će postojati povjerenje, kazala je.

U svojem predavanju predsjednica je govorila uglavnom o važnosti energetske sigurnosti i neovisnosti, infrastrukturnoj povezanosti i digitalnoj ekonomiji. Iznimnu važnost pridala je izgradnji LNG terminala na Krku i povezivanju tog terminala s druga dva LNG-a u Europi, u Litvi i u Poljskoj, te završetku izgradnje plinovoda koji ide od kaspijske regije do Jadrana – južnog plinskog koridora, i hrvatskog povezivanja na njega.
Spomenula je i važnosti inicijative triju mora, Jadran-Baltik-Crno more, i energetskog i  infrastrukturnog povezivanja zemalja tog trokuta.Na kraju druženja sa studentima uslijedilo je i privatno pitanje – kako Kolinda Grabar-Kitarović brodi kroz profesionalne vode kao žena. Odgovorivši da nikad nije sanjala da bude predsjednica, naglasila je da je najbolji recept uvijek kvaliteta.

Grabar-Kitarović danas  će se zajedno s Alijevim obratiti sudionicima azerbajdžansko-hrvatskog gospodarskog foruma, na kojemu se očekuju predstavnici oko 35 hrvatskih i stotinjak azerbajdžanskih kompanija. Činjenica da će na njega doći i azerbajdžanski predsjednik “velika je stvar za Hrvatsku”, ocjenjuje se u hrvatskom izaslanstvu.Činjenica da će na forum doći i azerbajdžanski predsjednik velika je stvar za Hrvatsku, ocjenjuje se u hrvatskom izaslanstvu.

Uoči odlaska

Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana su prijateljski, nemamo otvorenih pitanja ali mislim da imamo ogromne neiskorištene potencijale koji su posebno vidljivi u području gospodarstva, kazala je Grabar-Kitarović.

Izrazila je i uvjerenost da će posjet i razgovori s predsjednikom Ilhamom Alijevim i drugim dužnosnicima, kao i gospodarski forum u utorak pridonijeti upravo tome da se konkretiziraju mnogi vidovi suradnje. Hrvatska svoj prostor vidi ne samo u trgovini nego i u ulaganjima i zajedničkoj suradnji u području energetike, tehnologije, prehrambene industrije, brodogradnje, prometa i turizma, dodaje.
Predsjednica se sastala s hrvatskom zajednicom

Prvoga dana posjeta predsjednica RH sastala se s hrvatskim građanima koji ondje žive i rade te im kazala da su oni najbolji veleposlanici svoje domovine.
kolinda Grabar kitarović u Azarbajdžanu
Refik Šabanović
, voditelj Privremenog ureda RH u Azerbajdžanu, za koji je predsjednica RH izrazila nadu da će se uskoro pretvoriti u pravo veleposlanstvo rekao je kako je posjet Kolinde Grabar-Kitarović važan između ostalog stoga što će zasigurno ojačati i odškrinuti vrata našim gospodarstvenicima u Bakuu jer ovo tržište je još uvijek u gospodarskom rastu.

Refik Šabanović predstavio je predsjednici članove hrvatske zajednice koji većinom rade u naftnim tvrtkama, ali je istaknuo da su tu i sportaši, prije svega izbornik azerbajdžanske nogometne reprezentacije Robert Prosinečki ali i Siniša Popek, odbojkaški trener koji radi u Bakuu. Prosinečki je ove godine učinio što se nikad nije dogodilo u Azerbajdžanu u sektoru sporta te ne samo da je učinio podvig u nogometu nego je na taj način promovirao i Hrvatsku. Danas svi u Azerbajdžanu znaju tko je trener njihovog nacionalnog tima, kazao je.

Osim sa svojim domaćinom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se i s premijerom Arturom Rasizadeom te predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovom.

hrt/hia
foto:predsjednicahr; Filip Glas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *