Hrvatice Chicagoa održale humanitarnu modnu reviju

Hrvatice u Chicagou i ove godine su održale , već tradicionalnu, modnu reviju kako bi prikupile novac za humanitarnu svrhu. Organizator revije je  hrvatsko društv “Hrvatska žena grana br.1-Chicago “.

Davne 1921. godine u Zagrebu je osnovano društvo “Hrvatska žena” s ciljem “pomaganja hrvatskoj sirotinji i katoličkom življu te dobrim Hrvaticama bez imetka”. Ovaj pomalo arhaični moto nije se mnogo izmijenio do današnjeg dana.

Već nekoliko godina nakon osnivanja prvog društva u Zagrebu, 27. siječnja 1929. godine, utemeljeno je društvo “Hrvatska žena, grana br. 1 – Chicago” koje se može pohvaliti izuzetnom aktivnošću. Zamjetan je i hvalevrijedan trud žena okupljenih oko ove ideje, a osobito njihova darežljivost, spremnost na podršku hrvatskim interesima i poticanje domovinskih vrijednosti. 

S tim ciljem održana je i prva modna revija 1990. godine u Chicagu koja otada postaje tradicionalna manifestacija društva na kojoj se prikupljaju znatna materijalna sredstva za pomoć domovini.

Listopad 1990. posebice je važan u povijesti čikaškog ogranka društva “Hrvatska žena”. Upravo 25. listopada 1990., predsjednica društva, gospođa Zlata Ivezić došla je na osnivačku skupštinu “Hrvatske žene” u Zagrebu i donijela znakovit povijesni dar koji upućuje na neizbrisivu povezanost domovinske i iseljene Hrvatske:

– izvorni barjak “Hrvatske žene”
– grb “Hrvatske žene”
– 2000 dolara pomoći za početak rada.

U proljeće 1991. godine, kada je za našu domovinu počelo teško povijesno razdoblje, društvo je poslalo prvi kontejner s humanitarnom pomoći. Bio je to početak redovitih akcija – u Hrvatsku je stiglo više od 100 kontejnera i otprilike 10 milijuna američkih dolara u organizaciji čikaškog ogranka društva “Hrvatska žena”.

Uz humanitarno djelovanje, ove žene dizale su svoj glas u borbi protiv rata, nasilja te jednostranosti američkih i europskih državnih vlasti.

Uz hrvatske, društvo je pomagalo i mnoge američke socijalne ustanove, kao što su Mercy Home, Children Memorial Hospital, American Red Cross, Misericordia Home i druge.

O njihovu nesebičnom djelovanju i povijesti možete čitati na službenim internetskim stranicama, ali i postati član ove plemenite udruge žena.

Pozdravni govor okupljenima na ovogodišnjoj modnoj reviji uputila je predsjednica “Hrvatske žene grana br.1  Chicago”, gospođa Nevenka Jurković, a nakon nje i generalna konzulica RH u Chicagu Sanja Lacković. 

Neiscrpnu hrvatsku baštinu promovirali su modeli etno butika “Mara” iz Zagreba, čije su kreatorice Vesna i Marija Milković uz svaki odjevni predmet ispričale kratku priču o tradicionalnim hrvatskim vezovima koji rese svaku od modnih kreacija, a imale su priliku pohvaliti se da ih rado nosi i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
poslovni darovi u lukszunom pakiranjuMnoge djevojke i žene svake se godine s veseljem odazovu ovoj manifestaciji i sudjeluju kao modeli, no najveći pljesak osvojila je gospođa Marica Tomačić, dugogodišnja članica “Hrvatske žene” koja je svojim zavidim držanjem i mladenačkim duhom samouvjereno prodefilirala modnom pistom.

Na manifestaciji je sudjelovala i mlada dizajnerica Dunja Čiček te butik “Generation Bliss” iz Lemonta, a nakon revije održana je i prodaja prikazanih odjevnih predmeta.

Tako je s uspjehom obilježena još jedna godina, još jedan susret i još jedna humanitarna akcija hrvatskih žena u dalekom Chicagu.
Galerija slika s modne revije

mojahrvatska.vecernji.hr /hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *