EU 

U Belgiji stvoreni preduvjeti za potpis CETA sporazuma

Belgijski premijer Charles Michel objavio je danas da je postignut dogovor s belgijskim regijama i jezičnim zajednicama, što otvara put da se uskoro potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

“Postigli smo dogovor. Tekst sporazuma odmah je poslan Odboru stalnih predstavnika EU-a” (veleposlanici zemalja članica EU-a), izjavio je Michel nakon sastanka s predstavnicima belgijskih regija i jezičnih zajednica.

Belgija je jedina od 28 zemalja članica EU-a, koja nije dala suglasnost na potpisivanje CETA-e, zbog čega je otkazan summit EU-Kanada, predviđen za četvrtak na kojem je taj sporazum trebao biti potpisan.

Prema belgijskom sustavu, savezna vlada mora dobiti suglasnost svih federalnih entiteta za potpisivanje međunarodnih ugovora, a frankofoni dio zemlje – Valonija, regija glavnog grada Bruxellesa i francuska jezična zajednica do sada je odbijao dati suglasnost.

Unutarbelgijski dogovor sada mora dobiti pristanak ostalih zemalja članica da bi se potpisao sporazum s Kanadom.

Belgija dobila rok od EU

Belgija je od EU dobila rok do ponedjeljka navečer da odluči hoće li potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA) , a taj ultimatum je odbacila Valonija. U slučaju njezina nepotpisivanja neće se održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade predviđen za četvrtak.

Valonija je “razočarana” novim prijedlogom Europske komisije o zaštiti ulaganja, koji je trebao smiriti belgijsku frankofonu regiju kako bi se omogućilo belgijsko potpisivanje sporazuma.

“Predan nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem”, navode bliski suradnici šefa valonske vlade Paula Magnettea.

“Taj dokumenat nas čudi jer sadrži nudi bitno manje od dogovora postignutih u petak i subotu”, ističe taj izvor.

Šef valonske vlade Paule Magnette odbija CETA-u i time sprečava EU da ga prihvati i smatra da takav ultimatum nije u skladu s demokratskim procesom, rekao je njegov glasnogovornik, prenosi AFP.

EU je pozvao u nedjelju Begiju da obznani do ponedjeljka navečer hoće li potpisati sporazum, pošto se u slučaju njezina nepotpisivanja neće održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), predviđen za četvrtak u Bruxellesu u nazočnosti kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Belgija je jedina od 28 zemalja Europske unije koja nije popisala CETA-u, sporazum koji se odnosi na više od 500 milijuan Europljana, jer ga blokira Valonija, frankofona regija na jugu Belgije s 3,6 milijuna stanovnika.

Složeni belgijski politički sustav u središtu je pozornosti budući da frankofona regija Valonija ustraje na blokadi sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), a o kojem se pregovaralo sedam godina. Parlament frankofone regije Valonije, na jugu Belgije, odbio je prošli tjedan dati saveznoj vladi suglasnost za potpisivanje tog sporazuma, tražeći dodatnu zaštitu za svoje proizvode.

Paralelno s odvijanjem summita EU-a u Bruxellesu, Valonci su još jednom priopćili da ostaju pri blokadi, što onemogućava potpisivanje sporazuma koje je planirano za idući tjedan. Belgija ima sedam parlamenata. Kada Belgija potpisuje neki međunarodni ugovor svaki od sedam izabranih tijela mora ga ratificirati. U slučaju CETA-e regionalni parlamenti su bili mjesecima involvirani u proces i nakon drugog razmatranja zastupnici u Valoniji i francuskoj jezičnoj zajednici odlučili su odbaciti sporazum. Za potpisivanje CETA-e EU treba odobrenje svih 28 članica.

Premijer parlamenta Valonije

Predsjednik parlamenta Valonije Andre Antoine izjavio je za belgijski radio RTL kako “neće biti moguće poštovati ultimatum” EU-a glede belgijskog potpisa na Ugovor o slobodnoj razmjeni između EU-a i Kanade
(CETA). On je zatražio više vremena da Valonija (frankofona regija na jugu Belgije) može proučiti tekstove, izbjegavajući odgovor na pitanje koliko će joj točno vremena trebati. Sutra će to biti ugovor s Amerikancima, Japancima i Kinezima. Već sada treba stvoriti solidan pravni okvir s Kanađanima “koje obožavamo”, izjavio je.

Belgija jedina od 28 zemalja EU-a ne može potpisati CETA-u, sporazum koji se tiče 500 milijuna Europljana, zbog blokade Valonije koja ima 3,6 milijuna stanovnika. Valonija vidi u CETA-i početak ugovora TTIP i zahtijeva više jamstava zbog moćnih multinacionalnih kompanija.

N1/ direktno.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *