Posmrtni ostaci žrtava iz Hude jame danas se pokapaju

Na mariborskom groblju Dobrava danas se pkapaju posmrtni ostaci oko 800 dosad ekshumiranih žrtava iz rudnika Barbarin rov kod sela Huda Jama. Jedno je to od najokrutnijih stratišta nakon Drugog svjetskog rata u Sloveniji u kojem je ubijeno više od dvije tisuće Hrvata. Pogreb žrtava održat će se poslijepodne, a počast žrtvama prijepodne je odala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Mislim da je danas bitno reći nešto zbog povijesti i prije svega budućnosti. Došla sam ovamo pokloniti se svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava koja je počinio komuninistički režim nakon Drugog svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom i pijetetom moramo pokloniti žrtvama, a povijesna istina mora se utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Uz hrvatsku predsjednicu koračao je Borut Pahor, a među oko tisuću nazočnih, mahom branitelja iz Hrvatske,  bili su i saborski zastupnik Željko Glasnović te Vladimir Šeks i Ljubo Ćesić Rojs.

O žrtvama iz rudnika Barbarin rov progovorio je na početku prve sjednice svoje vlade premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da “pokapanje žrtava poslijeratnog terora komunističkih vlasti iz Hude jame podsjeća na naš dug prema žrtvama totalitarizama”. Naglasio je da je Vlada spremna preuzeti obvezu odgovornog suočavanja s naslijeđem svih totalitarnih i autoritarnih režima te uvažavati pozitivna iskustva drugih država i s njima surađivati kao članicama europske obitelji.

 

Broj žrtava puno veći

Huda jama masovna grobnica je u kojoj su jugokomunisti zakopali više od 3000 živih zarobljenika. Jedno je od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. godine, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

U Hudoj jami je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su, po pretpostavci, živi zakopani. Poslije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela.

Jedno je to od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. godine.


hrt/vecernji.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *