Hrvatski premijer Plenković u prvom državnom posjetu BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je jutros u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini. To je njegov prvi posjet nekoj zemlji nakon što je postao predsjednik Hrvatske vlade.

S premijerom Plenkovićem su članovi njegove delegacije  potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Premijeru Plenkoviću i članovima vladina izaslanstva koji su u njegovoj pratnji priređen je svečani doček uz intoniranje držanih himni i uz počasnu vojnu postrojbu pred sjedištem Vijeća ministara BiH u središtu Sarajeva.

Odmah nakon toga Plenković je započeo službene razgovore s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem “Europska budućnost BiH od strateškog je interesa za Hrvatsku i nova će vlada učiniti sve što može kako bi BiH nastavila napredovati na europskom putu. Došli smo kao prijatelji i nadamo se da ćemo ostvariti značajnu gospodarsku suradnju, a svojim iskustvom stojimo na raspolaganju BiH kako bi ispunila upitnik iz Bruxellesa koji je očekuje da bi se razmotrio njezin zahtjev za kandidatski status”, poručio je Plenković.

Dodao je kako će pomoći ostvarivanju ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji, a mijenjanje izbornih zakona unutarnja je stvar i odgovornost naših prijatelja iz BiH, kazao je Plenković. “Tu smo da pomognemo da Hrvati u BiH postanu ravnopravan konstitutivan narod”, zaključio je Plenković. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako se rodila dobra ideja o spajanju lokalnih i općih izbora s obzirom na to da se BiH stalno vrti u kampanjama, što donosi nepotrebne tenzije. “Kada govorimo o Stocu, to mora ostati isključivo unutrašnje pitanje BiH”, poručio je Zvizdić.

Članove izaslanstva Vlade RH primili su predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član državnog vrha Dragan Čović. U priopćenju stoji kako su izrazili zadovoljstvo činjenicom da je novoimenovani hrvatski premijer Andrej Plenković došao u BiH samo dan poslije prve sjednice Vlade, ocijenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšavanja suradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Izrazili su zahvalnost za dosadašnju potporu koju je Hrvatska pružila BiH u procesu približavanja Europskoj uniji, s nadom da će se ta potpora nastaviti. Objašnjavajući stajališta sadašnje hrvatske Vlade Plenković je potvrdio kako je BiH visokopozicionirana kada su vanjskopolitički prioriteti u pitanju.

Hrvatski premijer obećao je svu potporu nastojanjima da se u BiH postigne puna ravnopravnost njezinih naroda i svakoga građanina, kazao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić nakon susreta s Plenkovićem. Ocijenio je kako je ipak najvažnije da oni koji žive u BiH sami sebi pomognu jer je to preduvjet da pomoć i potporu mogu tražiti i očekivati od drugih pa tako i Hrvatske. Plenković je iza zatvorenih vrata sastao i s poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem.

Nakon Sarajeva Plenković će boravak u BiH nastaviti posjetom Kiseljaku, a nakon toga odlazi u Mostar, gdje će boraviti i u subotu. U izaslanstvu Vlade su i potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Uoči posjeta, gostujući na HRT-ovu središnjem Dnevniku, Plenković je odlazak u BiH ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje. Ja sam jasno kazao da će BiH biti vanjskopolitički prioritet broj jedan za Vladu RH.
Hrvatska želi uputiti dvije poruke – da ćemo pomoći susjednoj državi da kvalitetno funkcionira kao država, da ćemo pomoći BiH na putu za EU te voditi računa o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda da njihova prava u budućim planovima eventualnog novog ustavnog uređenja zemlje budu na najbolji mogući način zaštićena.
poslovni darovi u lukszunom pakiranju

Plenković  posjetio Kiseljek

Hrvatski premijer tijekom posjeta Kiseljaku u petak izjavio je  da će Hrvatska voditi brigu o Hrvatima u središnjoj Bosni i drugim dijelovima BiH, što uključuje ne samo zaštitu njihovih nacionalnih prava nego i jačanje gospodarskih veza. Razgovarao je s načelnikom općine  Mladenom Mišurićem Ramljakom koji mu je zahvalio zbog dolaska u tu sredinu.

“Došli smo kao bismo poslali važnu poruku središnjoj Bosni i položaju Hrvata”, rekao je Plenković ističući da su za Hrvatsku jednako značajni svi Hrvati u BiH, bez obzira u kojem dijelu zemlje žive.

Podsjetio je kako se u toj općini uz financijsku potporu Hrvatske gradi Caritasov dom. “Ovo je signal politike potpore koji se materijalizira kroz konkretne projekte”, istaknuo je hrvatski premijer nakon razgovora s općinskim čelnicima. Načelnik Ramljak je kazao kako su u Kiseljaku Hrvatskoj zahvalni na svim do sada realiziranim projektima.


Plenković u Mostaru
Andrej Plenković i Dragan Čović
Nakon posjeta Kiseljaku hrvatski premijer s delegacijom je doputovao u Mostar. U većernjim satima u petak susreo se s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem. Nakon sastanka Plenković je izjavio kako je s biskupom razgovarao o suradnji BiH i Hrvatke te o položaju Hrvata u BiH. Naglasio je kako su željeli čuti njegovu analizu položaja Hrvata u BiH i sugestije kako da se što kvalitenije iskoristi sve ono što Hrvatska već dugi niz godina, osobito putem Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, provodi kroz projekte i programe, te na koji način ta potpora može biti konkretnija i učinkovitija, javlja Fena.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer je kazao kako će hrvatskim predstavnicima okupljenima oko HNS-a na sutrašnjem sastanku poručiti kako nova hrvatska Vlada Bosnu i Hercegovinu stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti te da im je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove pune ravnopravnosti jedna trajna zadaća. – Poručit ću im da ćemo uzeti pod ruku na najprijateljskiji i najsusretljiviji mogući način BiH na njenom putu prema EU, da ćemo intenzivirati gospodarsku suradnju i da ćemo na svaki način težiti ka funkcionalnoj BiH – naglasio je Plenković.

Premijer je dojmove sa današnjih sastanaka u Sarajevu ocijenio izuzetno pozitivnim, dodavši kako je postignut visok stupanj razumijevanja te da je Hrvatska spremna pomoći i politički i gospodarski i iskustveno te stvoriti jedan dobar trenutak suradnje, koji će, kako se nada, vrlo konkretno operacionalizirati kroz sastanak zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Plenković se sastao s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke, s čelnim ljudima Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišno-kliničke bolnice.

Odlučan sam kao predsjednik Vlade pomoći na najkonstruktivniji mogući način koheziju zemlje i njezin europski put i biti jamstvo ravnopravnosti Hrvata u BiH, rekao je Plenković nakon sastanka sa svojim domaćinom, hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i drugim dužnosnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke u toj zemlji.
Čović je zahvalio Plenkoviću i novoj hrvatskoj vladi na potpori istaknuvši da je pred BiH jako puno reformi, a među prvima promjena izbornog zakona koja bi dovela do približavanja EU-u i zajamčila jednakopravnost Hrvata.

Hrvatski premijer ponudio je pomoć u ispunjavanju upitnika koji će vlasti BiH dobiti u prosincu ove godine, a na osnovu kojega će Europska komisija izraditi preporuku za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

Upitan o odnosima između Hrvata i Srba u BiH te kritikama koje su zbog održavanja referenduma upućene predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji podupire HDZ BiH, Plenković je rekao kako su odnosi lokalnih partnera nešto na što Zagreb neće utjecati, ali da snažno podupire stabilnost zemlje. Hrvatska podupire cjelovitu BiH, protiv smo svih tendencija koje bi vodile njenoj destabilizaciji i svojevrsnoj dezintegraciji. Sve tendencije koje bi mogle destabilizirati zemlju i onemogućiti njezin europski put mi naravno ne podržavamo, pojasnio je Plenković navodeći da je takav stav i oko referenduma koji je održan u Republici Srpskoj.

Čović je istaknuo kako je zahvaljujući angažiranju Plenkovića, zatim ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera i drugih bivših hrvatskih eurozastupnika, BiH bila u stanju podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u. Da nije gospodina Plenkovića, Stiera i drugih ja sam posve siguran da mi uopće ne bi uspjeli  s predajom našega zahtjeva od 15. veljače ove godine. Mi ćemo u prosincu dobiti upitnik i nadam se do kraja sljedeće godine dobiti status kandidata. I dalje nastojimo biti predvodnici na tome putu, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Komentirajući nasilje u Stocu kada su aktivisti više bošnjačkih političkih stranaka prekinuli održavanje lokalnih izbora, Čović je rekao kako očekuje da se takvo nasilje neće tolerirari. To je grubi incident koji je bio udar na državu i njezin poredak jer se grubo napalo predstavnike državne vlasti koji su provodili izbore, dodao je.

Premijer Plenković  se sastao i razgovarao s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić, te ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Antom Kvesićem. Mostar je postao sveučilišno i medicinsko središte, izjavio je Plenković nakon sastanaka.

Tijekom dana susreo se s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, obišao gradiliše Studentskoga doma za siromašne koji gradi franjevačka zajednica. Na kraju posjeta Mostaru hrvatski premijer posjetio je i Hrvatsko narodno kazalište  u Mostaru.
Svoj posjet BiH izvan službenog dijela protokola Plenković je s izaslanstvom završio u Međugorju, gdje se susreo s tamošnjim franjevcima.

vecernji.hr/hrt/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *