Podijeljene nagrade i priznanja u turizmu

U sklopu otvorenja Dana hrvatskog turizma, dodijeljene su nagrade i priznanja Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, održivi turizam, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), te ljude u turizmu (Čovjek – ključ uspjeha u turizmu; godišnja nagrada  „Anton Štifanić“) i nagrade za tri najbolja projekta srednjim strukovnim i umjetničkim školama.

Prvog dana DHT-a nagrade HTZ-a su dobile Općina Konavle za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma, Grad Mali Lošinj za najuspješniju destinaciju turizma zdravlja, a Grad Dubrovnik za najbolju city break destinaciju. Za autentičnu primorsku destinaicju “Malo Misto” proglašen je Grad Komiža, dok je grad Poreč proglašen najboljom destinacijom za ljetni odmor.

U kategorjii atrakcije za plažu godine proglašena je plaža Banj u Šibeniku, dok je vodeni park Aquae Vivae iz Krapinskih toplica proglašen za najbolju atrakciju u kategoriji Rekreacija i zabava.

Godišnja nagrada “Anton Štifanić” za ljude u turizmu proglašeni su Ivan Srakovčić i Zvonko Šupe, dok su u kategoriji tvrtka, ustanova ili udruge priznanje dobili Đakovački vezovi i restoran Mala Hiža iz Čakovca.

Najuspješnija destinacija ruralnog turizma je Općina Konavle, Općina Kneževi Vinogradi te Općina Motovun, dok su za najuspješnije destinacije turizma zdravlja proglašene Grad Mali Lošinj, Crikvenička rivijera i Općina Krapinske Toplice. Najuspješnija City break destinacija je Grad Dubrovnik, Grad Zagreb te Grad Split dok su kao autentične primorske destinacije „Malo misto“ proglašeni Grad Komiža, Grad Rab, Općina Fažana.

Dodijeljene su i nagrade za najuspješniju destinaciju za ljetni odmorišni turizam, za održivi turizam, atrakciju godine, rekreaciju i zabavu, ljudi u turizmu … Advent u Zagrebu je sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma dobio nagradu za događaj godine. Advent u Zagrebu ove godine počinje 26. studenog i donosi najbogatiji program do sada – Advent na glavnom trgu, Advent na Zrinjevcu, Advent na Europskom trgu, Ledeni park, Fuliranje, Strauss u Oktogonu, Žive Božićne jaslice, Božićni sajam, s Božićnih balkona Zagrebu i umjetnički sajam Artomat

Kako je čovjek ključ uspjeha u turizmu ovom prilikom nagrađeni su i turistički djelatnici godine i to u sljedećim kategorijama: Pjerino Ivčević kao organizator putovanja, Mila Lončarić kao agencijski djelatnik, Katija Zvone-Krmek kao djelatnik prodaje i marketinga u turizmu, Ana Lokas kao animator godine, Zoran Kojdić kao turistički vodič, Marjan Mohorović kao recepcijski djelantik, Zoran Surla kao konobar, Mateo Gverović kao kuhar, Ankica Koprivnjak kao djelatnik hotelskog domaćinstva, Mario Žužul kao privatni iznajmljivač, Tatjana Novačić kao domaćin OPG-a, Kristijan Zelić kao policajac, Borana Šantić kao inspektor, Boren Lupi kao djelatnik u pomorskom prijevozu, Doris Bančić djelatnik u zračnom prijevozu, Zoran Vitas kao vozač, Štefica Iveković kao prodavač, Arijana Mrkonjić kao hortikulturni djelatnik, Ivan Patalić kao čistač, Ilija Kmet kao spasilac na plažama, Krešo Marić kao djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima.

Nagrađen je i Ivan Radošević kao djelatnik u sustavu turističkih zajednica, Andrija Prostran kao djelatnik u objektu kulturnog nasljeđa, Jasna Babić za posebno priznanje za doprinos razvoju kontinentalnog turizma i Kazimir Bažon posebno priznanje za životno djelo u turizmu.

Moramo početi snažnije “izvoziti” vlastite proizvode hrvatskom turizmu, jer sa svojih osam milijardi eura prihoda, upravo je turizam naš najbolji izvoznik,” poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije HGK Josip Zaher na svečanom otvorenju Dana hrvatskog turizma prilikom dodjele godišnjih turističkih nagrada. Dodao je kako su dobitnici nagrade “Turistički cvijet” najbolji pokazatelj da hrvatski turizam ide u pravom smjeru. Osvrnuo se i na glavne probleme turizma – produljenje sezone i smanjenje PDV-a istaknuvši da je HGK krenula u izradu studije o utjecaju PDV-a na poslovanje hotela i kampova.

“Ta će studija zasigurno biti vjerodostojan i dovoljan argument da ga kreatori politika uvaže” poručuje Zaher. Dodao je kako se ne smije zaboraviti ključni uspjeh u turizmu, a to su ljudi, te je pozvao sve sudionike u turizmu na zajedničku suradnju kako bi u sljedećim godinama postignuli još bolji turistički uspjeh.

Najboljim poslovnim hotelom proglašen je Hotel Park iz Splita, a najbolji kongresni hotel je Valamar Lancroma Dubrovnik. U kategoriji odmorišnih hotela dodijeljene su slijedeće nagrade: Bluesun Hotel Solin u Brelima s tri zvjezdice, Hotel Neptun u Dubrovniku s četiri i Hotel Dubrovnik Palace s pet zvjezdica. Dubrovački The Pucić Palace odnio nagradu za mali i prijateljski hotel, a Valamar Dubrovnik President hotel najbolji je u kategoriji wellness hotela. Hotel Villa Dubrovnik iz Dubrovnika pobjednik je u kategoriji luksuznih i jedinstvenih luksuznih hotela.
poslovni darovi u lukszunom pakiranju

U kategoriji kampova nagrađeni su najbolji veliki, mali i eko kamp. Naturistički kamp Valalta iz Rovinja najbolji je veliki, Kamp Lupis iz Lovišta mali, dok je nagradu za najbolji eko kamp odnio Kamp Kovačine s Cres. Nagrađene su i najbolje marine i to velika, srednja i mala. Marina Frapa iz Rogoznice odnijela je nagradu za najbolju veliku marinu, najbolja srednja je marina Hramina s Murtera, a najuspješnijom malom marinom proglašena je Olive island marina iz Sutomišćice. U kategoriji putničkih agencija posebno priznanje za doprinos razvoju luksuznog i iskustvenog turizma dobila je agencija Calvados Club iz Splita, a putnička agencija Fiore iz Poreča proglašena je najboljom malom DMK putničkom agencijom.

Navigare Yachting iz Zagreba najbolja je charter kompanija godine, a Butique Hostel Forum iz Zadra proglašen je najboljim hostelom. U kategoriji SPA/lječilište godine nagradu je dobila Thalassotherapia Opatija iz Opatije. Posebno priznanje za doprinos akciji Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku dobio je Đuro Tomljenović.

Ministarstvo turizma navedeni poziv, koji je samo jedan od programa koje Ministarstvo turizma provodi s ciljem jačanja ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu, provodi od 2009. godine, i ove godine odobreno je oko 400.000 kuna za 15 projekata. Sredstva su namijenjena srednjim strukovnim i umjetničkim školama za projekte kreiranja novih turističkih proizvoda i unapređenja procesa upravljanja destinacijom u suradnji s drugim obrazovnim sektorima i privatnim sektorom.

Ove godine izdvojena su tri projekta kao najbolja, Obrtnička i tehnička škola Ogulin za projekt „Bajk Punkt“, Turističko-ugostiteljska škola Split u partnerstvu sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split za projekt „Čipka kao turistički suvenir“, Srednja škola Vladimir Gortan, Buje za projekt „Dinosauri od Savudrije do Novigrada“.

direktno.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *