Premijer i državna izaslanstva položili vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković uoći blagdana Svih svetih, na zagrebačkom je groblju Mirogoj položio vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli. To isto učinio je i pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pred Središnjim križem na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U vladinom izaslanstvu su ministri vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, obrane Damir Krstičević, unutarnjih poslova Vlaho Orepić te hrvatskih branitelja Tomo Medved.Ministar Krstičević rekao je kako su se došli prisjetiti ljudi koji su zaslužni za našu slobodu i mir. Po istom rasporedu položio je cvijeće i zapalio svijeće izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Robert Podolnjak.

Premijer odgovarao na pitanja novinara

“Izrazili smo poštovanje prije svega poginulim hrvatskim braniteljima, svima koji su dali život za Hrvatsku i prvom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu. Učinili smo sve ono što državnih vrh treba učiniti ovakvom prigodom”, kazao je premijer Plenković okupljenim novinarima.

Upitan kako tumaći Mostovo nezadovoljstvo dijelom porezne reforme i je li se oko toga čuo s Božom Petrovim Plenković je odgovrio “U stalnom smo kontaktu, Most i HDZ su partneri. Ministar Marić je predstavio reformu na prvoj sjednici Vlade. S njome su bili upoznati i klub HDZ-a i klub Mosta. Sada se vode razgovori sa stručnjacima, a cjelovita će reforma biti poznata kada krene u proceduru. Siguran sam da ćemo naći rješenje koje će rasteretiti poduzetnike i ostaviti više novca građanima”, kazao je Plenković te u potpunosti odbacio mogućnost da se porezna reforma odgodi: “Ne, nije to uopće opcija. Jasno smo govorili da je ovo jedna od ključnih reformi koje će Vlada voditi.”
poslovni darovi u lukszunom pakiranju

U prvim danima premijerskog mandata Plenković je puno govorio o INA-i, posebice o problemu sisačke rafinerije. Na Mirogoju je komentirao i informacije da će se operativno upravljanje opet prebaciti na upravu tvrtke.

“Kad je riječ o INA-i, dobro je pronaći model korporativnog upravljanja koji ju čini učinkovitom kompanijom. Informirat ćemo se detaljno o stvarnim planovima, na koji način se planira raditi reorganizacija upravljačkih struktura”, kazao je.

Poreznom reformom plaće će najviše rasti državnim dužnosnicima. Milanović je svojevremeno njih izuzeo iz reforme, kada je smanjivao proez na dohodak. Je li i Plenković razmišljao o nečem takvom?

“Ministar Marić predstavio je reformu, mislim da je uravnotežena, izbalansirana i da ide onim prema cijevima koji su nam važni. Kada govorimo o većim plaćama tu su mladi stručnjaci, koji su bili u dilemi ostati u Hrvatskoj. Jedan od razloga je da se upravo prema njima ide.”

U Hrvatskoj je običaj postalo spajanje vikenda s praznicima. Radi li Vlada danas normalno?”Koliko ja znam Vlada radi normalno. Ja nisam ništa potpisao. Imamo puno posla”, rekao je Plenković.
N1/hia.com.hr
foto: grob Franje Tuđmana (arhiv)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *