Problem s hrvatskom osobnom iskaznicom kod ulaska u druge zemlje EU-a

Problem pri ulasku u druge zemlje EU-a  prijavila su dva hrvatska državljana. Zbog osobne iskaznice s oznakom “trajno” jedan Varaždinac je  imao problema pri prelasku francuske granice. Nedugo nakon što je objavljena prića o tome u jutarnjem listu , uredništvu  tog lista se javio još jedan čitatelj koji je želio ostati anoniman. Čitatelj je prijavio isti slučaj ali ovaj put na švedskoj granici.

Zbog godina, na osobnoj iskaznici u rubrici “date of expiry” stajala je oznaka “trajno”, napisana na hrvatskom jeziku i bez prijevoda na engleski. Švedski granični policajci, koji ne poznaju hrvatski jezik, svaki su put zbunjeni značenjem te rječice zbog čega i ovaj čitatelj Jutarnjeg lista ima problem pri prelasku granice.

‘Moju osobnu iskaznicu ne priznaju otkako je počela migrantska kriza pa je policija na ulazu u Švedsku uvela strože mjere sigurnosti i provjere. Zadnji put kad sam prelazio granicu, pokazao sam osobnu iskaznicu na kojoj je u rubrici ‘date of expiry’ pisalo ‘trajno’, ali granični policajac kazao mi je kako ta iskaznica nije važeća. Pokazao mi je presliku hrvatske osobne iskaznice prema kojoj se ravnaju švedski granični policajci, ali među njima nije bilo iskaznice na kojoj bi umjesto datuma trajanja pisala ova oznaka”, ispričao nam je čitatelj dodavši kako bi cijela situacija vrlo vjerojatno mogla biti riješena ukoliko bi Hrvati švedskoj graničnoj policiji dostavili presliku i ovakve osobne ili napisali riječ “trajno” i na engleskom jeziku.

Odgovor iz MUP-a

Iz MUP-a, međutim, poručuju kako ih u prijevodu riječi “trajno” na engleski jezik koče hrvatski zakoni. Ipak, zbog sada već drugog slučaja problema pri prelasku granica, iz MUP-a su poručili kako će preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova zatražiti od nadležnih francuskih i švedskih tijela pojašnjenje zbog čega hrvatska osobna iskaznica nije prihvaćena za prelazak granice u konkretnim slučajevima.

“Ovisno o odgovoru, poduzet ćemo sve što je potrebno da se ovakvi problemi hrvatskim građanima ne događaju. Napominjemo kako od Europske komisije ili drugih država članica do sada nismo primili službene prigovore na hrvatski obrazac osobne iskaznice i njeno trajno važenje za osobe starije od 65 godina”, poručuju iz MUP-a.

jutarnji.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *