Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio privedene pripadnike HVO-a

Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine nad Srbima i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su jučer pod sumnjom da su počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestili su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je Hini veleposlanik Ivan Del Vechio.

On je s uhićenima razgovarao u istražnom pritvoru u Sarajevu i najavio da će hrvatska diplomacija definirati daljnje korake nakon što se sud očituje o zahtjevu tužiteljstva za određivanje pritvora.

Nadamo se da će odluka o njihovoj daljnjoj poziciji biti donesena sutra do 14 sati, odnosno hoće li se braniti sa slobode ili će biti zadržani u istražnom pritvoru pa ćemo sukladno tome definirati naše daljnje korake, rekao je Del Vechio.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Tužitelji ih terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju i kao stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. do srpnja 1993.

Ministar vanjskih i EU poslova Steir

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Ivo Stier komentirao je jučerašnje uhićenje desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju (BiH), koji su i hrvatski državljani. Istaknuo je kako je Hrvatska izrazila zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu te da je hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu dao jasne upute u vezi s tim slučajem. Ponovio je da je Vlada Republike Hrvatske odlučna u potpori BiH na njezinom europskom putu.

Izrazili smo zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu, kontaktirali smo nadležne institucije Bosne i Hercegovine, a ja sam osobno dao instrukciju našem veleposlaniku da zatraži od nadležnih stupanje u kontakt s hrvatskim državljanima, koji su uhićeni, a državljani su i BiH; tako da ih institucije BiH tretiraju kao svoje državljane, izjavio je danas novinarima ministar Stier na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je izaslanstvo HDZ-a položilo vijence i zapalilo svijeće u povodu blagdana Svih svetih.

Naglasio je da desetorica uhićenih bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imaju i državljanstvo Republike Hrvatske. U tom kontekstu veleposlanik Republike Hrvatske u Sarajavu Ivan Del Vechio zatražio je da ih posjeti, rekao je Stier, istaknuvši da optužnice nisu podignute, nego su morali dati iskaze. U roku od 24 sata sud će odlučiti o njihovu pritvoru.

Na novinarski upit zašto se to dogodilo sada, Stier je rekao kako će Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta Bosne i Hercegovine, da su svjesni kako ima izazova i da će ih biti i dalje. Ali, dodao je, mi smo odlučni nastaviti tu politiku i implementirati politiku pune potpore da se BiH pridruži Republici Hrvatskoj i svim ostalim zemljama EU-a u tom velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti.

Upitan o zabrinutosti koju je izrazilo Ministarstvo vanjskih poslova RH, i na novinarsku konstataciju kako se može steći dojam da se ne vjeruje institucijama BiH, potpredsjednik Vlade RH Stier ponovio je kako će Hrvatska ustrajati na tome da BiH krene europskim putem koji je zahtjevan, a i Hrvatska ga je prošla. Mi ćemo poduprijeti da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa, te da se dosegne jednaki standard, tj. da ne bude nikakvog selektivnog pravosuđa, naglasio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako se želi maksimalno pomoći BiH na europskom putu, naglasivši da uvijek treba zaštititi hrvatske nacionalne interese. Mi smo izrazili zabrinutost, kontaktiramo i ljude se posjetilo, rekao je.

Umirovljeni generali: Uhićenjem pripadnika HVO-a stvara se nesigurnost za Hrvate u BiH

“Nakon 21 godine podizanje takvih optužnica stvara se stvarna nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini”, izjavio je novinarima na obilježavanju blagdana Svih svetih na Mirogoju bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH umirovljeni general zbora Josip Lucić. Umirovljeni general Ljubo Česić Rojs rekao je kako tu treba diplomatskim rješenjem djelovati i da diplomacija Republike Hrvatske mora zaštiti te ljude koji su uhićeni. “Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove”, dodao je.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *