U Orašju uhićeno deset pripadnika HVO-a , Hrvatska izrazila zabrinutost

U Orašju su uhićena desetorica bivših pripadnika HVO-a Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine pod sumnjom da su počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je u utorak iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu o ovom slučaju.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).

Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao stražari u logorima i objektima za zatočenje počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine.

Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Najavljeno je kako će nakon policije obrade u SIPA-e biti predani Tužiteljstvu BiH, koje će odlučiti hoće li zatražiti pritvor.

Hrvatska zabrinuta zbog uhićenja

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava zabrinutost zbog današnjih uhićenja u Orašju.
Putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu kontaktirane su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini te su zatražene cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo.

Veleposlaniku RH u Bosni i Hercegovini Ivanu Del Vechiu ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Republike Hrvatske koji su danas uhićeni u Orašju.

hrt/hia
foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *