Reakcije u Hrvatskoj na uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju

Uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju , među kojima je i jedan general, izazvalo je zabrinutost u hrvatskim političkim krugovima. A da se radi o pogrešnoj politici spram “zaštite” Hrvata u BiH oštre kritike su upućene danas u Hrvatskom saboru ali i šire.

Stanka sjednice u Hrvatskom saboru

Mostov Miro Bulj te HDZ-ov Miro Kovač zatražili su danas u Saboru stanku kako bi pozvali hrvatske institucije – Vladu i predsjednicu RH – da stanu u zaštitu hrvatskih građana u Bosni i Hercegovini, a posebice 10 pripadnika HVO-a koji su ovih dana uhićeni u Bosanskoj Posavini, Složni su, kažu, da svatko treba odgovarati za svoje zločine, no politički kontekst cijele priče, naglašavaju, dokazuje da je ovdje riječ o nepravednom progonu.
Svakodnevno smo svjedoci vijesti o uhićenjima pripadnika HVO-a i visokih časnika Hrvatske vojske. Svjedoci smo posljednjih godina da Bosansko pravosuđe podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja, generala. A što je sa zločinima koji su u BiH počinjeni nad hrvatskim življem, što je sa 41 ubijenim hrvatskim civilima u Uzdolu, što je sa zločinima u Središnjoj Bosni, poput pokolja u Križančevom selu, Brajkovićima i drugim mjestima 1993. godine? Za to nije podignuta ni jedna optužnica – primjetio je Miro Bulj te dodao kako sve zločine treba osuditi, ali u slučaju posljednjih uhićenja u Orašju, naglašava, izvrće se istina.

Mi smo s HVO-om zaustavili veliskosrpsku agresiju i nama treba istina o Domovinskom ratu. Haški sud je potvrdio da smo imali oslobodilački rat. Vijeće nacionalne sigurnosti postoji i predsjednica RH dužna ga je odmah sazvati i stati u zaštitu hrvatskih branitelja. Pozivamo hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državaljana, a ne da budu na otvorenom lovištu i da ih se proganja. Sve institucije moraju reagirati jer Hrvatska ima pravo, ali i obvezu zaštititi svoje istinske heroje – poručio je Bulj te dodao kako se dosadsve svodilo na suđenja branitelja dok su paralelno izdavani hrvatski nacionalni interesi.

HDZ-ov Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, podsjetio je da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma u Bosni i Hercegovine, zbog čega je i Hrvatska jamac cjelovitosti BIH, poštujući pri tome njenu neovisnost.

– No mi imamo i obvezu jamčiti osobitu skrb Hrvatim u BiH, i to činimo. Jasno da je svaki zločin zločin i da ga treba procesuirati, no treba uvijek imati na umu i politički kontekst, a Hrvati u BiH na refrendumu su glasovali za neovisnost u BiH, prvi su ustali protiv agresije na BiH, dakle spasili su BiH, a najveći su demokratsku gubitnici u BiH – nabraja Kovač te dodaje kako je danas Hrvata u BiH manje nego prije 25 godina, što on drži dokazom da su Hrvati najveće žrtve rata u BiH.

– Hrvati su gotovo istrebljeni, iako su oni branili BiH, a danas su predmet optužnice. Nećemo se miješati u rad institucija BiH, ali imamo i to pravo ako tamo vlada pravna nesigurnost. Očekujemo od svojih vlasti da u suradnji s kolegama iz BiH prekinu tu pravnu nesigurnost, da se zna tko je sve optužen, da se zna koga se planira uhititi, jer je ovakvo ponašanje neprihvatljivo za nas – naglašava Miro Kovač. Podsjeća da Hrvatska po pitanju budućnosti BIH ima konsenzus svih političkih opcija, a to je njena integracija Europskoj uniji, što, smatra, očito nekome smeta.

– Nije normalno da naša Vlada otputuje tamo, da im podršku na njihovom EU putu i pošalje poruku da će im u tome pomoći, a nakon toga dobije “čestitku” u obliku 10 uhićenja u Bosanskoj Posavini. To nije prihvaljivo, i očekujemo od svoje Vlade i svoje predsjednice da se zauzmu u odnosu na kolege iz BIH, da raščiste tu stvar i da prekinemo s tom pravnom nesigurnošću – zaključio je Miro Kovač.

Mostov Miro Bulj

‘Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomacije vođene od završetka Domovinskog rata i ono najgore potvrda nefunkcioniranja sigurnosnih službi’, saborski9 zastupnik iz reda Mosta Miro Bulj
Tužno je da predstvnici najviših državnih institucija RH smatraju da je dovoljno izraziti zabrinutost zbog uhićenja hrvatskih branitelja i državljana RH u BiH. Uhićenjem državljana RH u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomacije vođene od završetka Domovinskog rata i ono najgore potvrda nefunkcioniranja sigurnosnih službi.

Republika Hrvatska, kao i svaka ozbiljna država treba državnički pristupiti problemu uhićenja branitelja u BiH ,,kako kome padne na pamet”, Ovim uhićenjima ugrožena je sigurnost svih državljana RH, Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i samim tim i nacionalna sigurnost RH.
Iz dosadašnjeg iskustva, neozbiljno je i nedržavničku pozivati se na svjetlom obasjanu EU i izražavati zabrinutost dok se Hrvatski branitelji nakon 21 godinu od završetka rata proganjaju kao zvijeri…. Da nije tužno bilo bi smiješno”, napisao je Bulj.

 Ante Kotromanović, bivši ministar obrane

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović na Facebooku je napao premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera u povodu uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju.
Samo nekoliko dana nakon spektakularno uspješnog posjeta našeg premijera Plenkovića i ministra vanjskih poslova Stiera našoj dragoj i susjednoj zemlji BiH, slučajno su uslijedila hapšenja bivših pripadnika HVO-a iz malog Orašja, ali i jedinog mjesta u Posavini koje se uspjelo obraniti od srpske agresije. Za divno čudo, sada ista gospoda vele da su zabrinuta, ma mogu misliti. Pitanje je što ste radili dolje dva dana? A baš volim ove čiste, bezgrešne, nepogrešive domoljube. Dobro je da su oni komunistički gadovi i j…vjetri na čelu sa Zokijem pali, dobro je jer su oni hapsili i izručili sve generale od Blaškića do Brodarca. Ajmo, Šeks, daj neki savjet što da napravimo. Revolucija! – objavio je Kotromanović.

Umirovljeni generali

Umirovljeni generali Hrvatske vojske (HV), Josip Lucić i Ljubo Ćesić Rojs komentirali su danas uhićenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju (BiH), ocijenivši da podizanje takvih optužnica nakon 21 godinu stvara nesigurnost za hrvatsko stanovništvo u BiH, te su podsjetili da su uhićeni pripadnici HVO-a i hrvatski državljani i imaju i hrvatske činove.

“Nakon 21 godine podizanje takvih optužnica stvara se stvarna nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini”, izjavio je novinarima na obilježavanju blagdana Svih svetih na Mirogoju bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH umirovljeni general zbora Josip Lucić.

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs rekao je kako tu treba diplomatskim rješenjem djelovati i da diplomacija Republike Hrvatske mora zaštititi te ljude koji su uhićeni.

“Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove”, dodao je general Ćesić Rojs.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *