Uhićenim pripadnicima HVO-a sud odredio jednomjesečni pritvor

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o pritvoru za desetoricu uhićenih u Orašju. Određen im je jednomjesečni pritvor koji može trajati do 30. studenog ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se terete te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog opasnosti od bijega te osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak te okolnosti koje ukazuju da bi mogli ometati kazneni postupak uticanjem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, priopćeno je iz Suda BiH.

Almin Dautbegović, odvjetnik uhićenog generala HVO-a Đure Matuzovića, izjavio je prije priopćenja Suda za Hrvatsku uživo kako je na Sudu doznao da je uhićenima određen pritvor. Odluku nije vidio jer će ona osumnjičenima biti dostavljena poštom. Napomenuo je kako to dosad nije bila praksa.

Uhićene je u pritvoru jučer posjetio hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio. Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je veleposlanik.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *