Generela Miljevac, upozoravali smo predsjednicu na otužnice prema hrvatskim braniteljima

Optužnice iz BiH opasnije su od optužnica iz Srbije, više od 900 ih je protiv pripadnika HV-a i HVO-a, kaže general Pavaio Miljavac. Predsjednicu su ranije upozoravali na te optužnice.

Bivši načenik Glavnog stožera OS RH i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je u Otvorenom da ga optužnica iz BiH tereti za ubojstvo dvojice vojnika i jednog ranjenika u Kozarskoj (Bosanskoj) Dubici.

Naveo je da su on i nekoliko generala pisali predsjednici RH jer su dobivali štićene informacije i bili zabrinuti. U Orašju se ne radi o izoliranom slučaju, ima već pripremljenih optužnica za naše generale koji zbog toga ne smiju u BiH, naglasio je.

Spomenuo je generale Krstičevića i Kotromanovića. Po mojemu mišljenju, neprihvatljivo je za RH što BiH u tim optužnicama spominje proširenu zapovjednu odgovornost i, što je još opasnije, udruženi zločinački pothvat, rekao je.

Spomenuo je i curenje povjerljivih dokumeta mnogo prije nego što je Hrvatska s BiH postigla sporazum o tome. Rekao je da zna tko ih je dostavljao, ali da ne može reći. To je lako dokazivo i nadam se da će Vlada RH ići prema tome da to utvrdi, rekao je Miljavac.

Desetorici bivših pripadnikaHVO sud odredio jednomjesečni pritvor

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti zaključke vezano za uhićenje hrvatskih državljana, bivših pripadnika HVO-a, u Orašju kojima je Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor.


Optužnice iz BiH opasnije od onih iz Srbije

03.kolovoza 2016.:Optužnica iz BiH opasnije su od optužnica iz Srbije, više od 900 ih je protiv pripadnika HV-a i HVO-a a na njima sam i ja i još nekoliko hrvatskih generala kaže Pavao Miljavac.

“Od optužnica iz Srbije još su opasnije optužnice iz Sarajeva protiv pripadnika HV-a i HVO-a. Ima ih više od 900. Na njima sam i ja i još pet-šest hrvatskih generala”, otkriva u velikom intervjuu Globusu u povodu obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora i jedan od glavnih zapovjednika operacije kojom je prije 21 godinu oslobođena gotovo cijela Hrvatska.

U razgovoru s novinarom Marijem Pušićem general Miljavac upozorava na apsurdnost i šokantnost optužnica koje protiv hrvatskih branitelja dižu vlasti u Bosni i Hercegovini, a o kojima naša javnost ništa ne zna.

“Opasno je i neprihvatljivo to što masa njih ide s preambulom ‘bio je član udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva uz pomoć RH,Tuđmana, Šuška’, govore o nečovječnom postupanju, a nemaju nikakvih konkretnih dokaza. Tu se čak ne radi ni o čvrstoj zapovjednoj odgovornosti. To je opasno i za Republiku Hrvatsku, jer se mijenja tijek povijesti, ispada da si bio agresor, što nije točno”, kaže Miljavac.

Kao čovjek i kao visoki vojni zapovjednik zaslužan za oslobađanje ne samo Hrvatske nego i velikog dijela Bosne i Hercegovine ogorčen je optužbama:

“Apsurd je da sam se borio za ovu državu i bio na visokim položajima i nikada nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni u Sarajevu sad izmišljaju, vidio sam konkretno što se mene tiče, zapovjednu odgovornost za dvojicu ubijenih i jednog ranjenog vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?”, pita se odlikovani general.

“Napominjem, veliki je broj optužnica iz BiH protiv hrvatskih branitelja. To nije samo pravno pitanje, prije svega je političko. Ne možete vi nekog osuditi samo zato što je bio pripadnik HVO-a ili HV-a. Nikakve agresije tamo nije bilo”, odlučno kaže general i upozorava: “Ako krenu s tim optužnicama ozbiljno, hrvatske vlasti to neće moći ignorirati.”

U intervjuu Pavao Miljavac potanko govori i o optužnicama iz Srbije, spornom srpskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji te o mogućem zaustavljanju i Srbije i BiH na putu u Europsku uniju. Prisjeća se i slavnih dana Oluje te otkriva o čemu je samo nekoliko sati uoči akcije razgovarao u četiri oka s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

hrt/jutarnji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *