Pjesma Miše Kovaća biti će izvođena na Marsu

Američka NASA odabrala je pjesmu Miše  Kovać “Poljubi zemlju po kojoj hodaš” za izvođenje na Marsu. NASA-ini stručnjaci koji su slušali Mišinu pjesmu rekli su da ona odlično zvuči na hrvatskom te da su riječi dirljive. Izbor Mišine pjesme za izvođenje na Marsu potaknut je na inicijativu  čitatelji 24 sata koji si Mišini obožavatelji.

Američka svemirska agencija NASA je 2004. na Crveni planet poslala dva bespilotna robotska vozila, Spirit i Opportunity, a za dobro jutro vesela ekipa iz kontrolnog centra u Pasadeni puštala im je pjesme. Tako su se mogle čuti pjesme kultnih bendova, poput Rolling Stonesa, Queena, Ramonesa, Beach Boysa, Stinga i drugih legendi svjetske glazbene scene…
Kada je 2013. godine rover Curiosity slavio prvu obljetnicu misije na Marsu, redakcija 24sata odlučila je poslati NASA-i glazbeni prijedlog svojih čitatelja.  Oni su, kao veliki obožavatelji Miše Kovača, poželjeli da se na Marsu emitira “Poljubi zemlju”, a nakon tri godine iz NASA-e je stigao najiščekivaniji odgovor:

Stihovi su iznimno dirljivi i pjesma sigurno predivno zvuči na hrvatskom. Hvala što ste je poslali, ušla nam je u selekciju pjesama koje će biti emitirane“.
Kad zavrte moju pjesmu na Marsu, bit će to moj najveći glazbeni uspjeh, a onda je to i najvažniji uspjeh hrvatske glazbe za sva vremena – rekao je Kovač. Pjevač je vjerovao da je dosadašnjim radom ostvario sve ciljeve u glazbenoj karijeri, ali ako će se njegov hit oriti Marsom, to će nedvojbeno biti kruna njegova rada.

Mišin izgledni svemirski uspjeh oduševio je i vodstvo u stručnoj službi za zaštitu autorskih prava HDS ZAMP. Potvrdili su nam da neće tražiti od NASA-e plaćanje naknade za izvođenje Mišine pjesme na Marsu.

– Ako NASA odluči pustiti to djelo, HDS ZAMP će zajedno s autorima biti ponosan na izbor pjesme te, s obzirom na to da na Marsu i u okolici nema publike, nećemo potraživati nikakvu novčanu naknadu – objasnili su ZAMP-ovci.

Ovu Mišinu pjesmu je hrvatska vaterpolska reprezentacija prigrlila kao neslužbenu himnu tijekom Olimpijskih igara u Londonu. Naši reprezentativci su 2012. osvojili zlatno odličje zbog čega se Mišina pjesma orila britanskom prijestolnicom nakon finala.

Hrvatski navijači pjevali su je na londonskim trgovima i ulicama. Album “Malo mi je jedan život s tobom” na kojem je objavljen hit “Poljubi zemlju” prodan je u oko pola milijuna primjeraka, a kralj estrade voli se pohvaliti da je prodao više od 20 milijuna ploča. Institut hrvatske glazbe 2005. uručio mu je posebno priznanje za najveći broj prodanih ploča u povijesti hrvatske diskografije. Goran Bare zalaže se da Kovačev svemirski uspjeh nagrade hrvatske glazbene institucije.

24sata/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *