Hrvatska, 20 godina članstva u Viječu Europe

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Europski pokret Hrvatska i Diplomatska akademija organizirali su u Europskom domu u Zagrebu okrugli stol u povodu 20 godina članstva RH u Vijeću Europe (1996. – 6.studeni-2016.).

Skupu se uvodno obratio premijer Andrej Plenković, a zatim i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Možemo biti zadovoljni s onim što smo postignuli – aktivni smo, prepoznati, dokazali smo svoj angažman na parlamentarnoj dimenziji i na dimenziji Vlade. Imamo sindrom da kad uđemo u neku organizaciju onda sve ono od prije kao da vjetar odnese. Zato s jednakim entuzijazmom trebamo prionuti ispunjenu novih ciljeva, kazao je, među ostalim, premijer Plenković.

Hrvatska je ušla u Vijeće Europe 1996. u zahtjevnim okolnostima, kada je hrvatsko Podunavlje još bilo okupirano, podsjetio je Plenković u izjavi za novinare nakon okruglog stola. Istaknuo je i da je Hrvatska dala zntan doprinos Vijeću Europe na političkom, parlamentarnom i stručnom planu, aktivnostima nevladinih organizacija te lokalnih i regionalnih vlasti. Dvadeset godina kasnije možemo se osvrnuti na naš kvalitetan doprinos toj organizaciji, na njezin doprinos demokratizaciji unutar Hrvatske, za jedan viši i snažniji pravni mehanizam zaštite ljudskih prava koja su mnogi naši građani tražili pred Europskim sudom (za ljudska prava), a dobro je da se spremamo i za predsjedanje tom organizacijom 2018., kazao je.

Na obilježavanju 20 godina članstva RH u Vijeću Europe sudjeluju i posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić, Žarko Domljan kao bivši predsjednik Hrvatskog sabora, tadašnji potpredsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Odbora za vanjsku politiku te šef parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe.

Vijeće Europe

Osnovne zadaće Parlamentarne skupštine Vijeća Europe su razvoj demokracije i zaštita ljudskih prava, što ona postiže aktivnostima usmjerenima na jačanje funkcioniranja pravnog sustava i pravne države, slobode medija, prosvjetu, kulturu, zaštitu okoliša i jačanje demokracije na lokalnoj razini.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe savjetodavno je tijelo. Njezinih 630 članova dolaze iz 46 nacionalnih parlamenata. Zastupnici u Skupštini (315) i njihovi zamjenici (315) biraju se ili određuju u nacionalnim parlamentima. Broj zastupnika zemalja članica ovisi o broju stanovnika (od dva do najviše 18). Sve glavne političke struje u nacionalnom parlamentu moraju biti zastupljene.

Republika Hrvatska je punopravnom članicom Vijeća Europe postala 6. studenoga 1996. godine nakon čega njeni predstavnici redovito sudjeluju u radu više od pedeset stalnih i ad hoc tijela Vijeća Europe, te na raznim stručnim skupovima koja se organiziraju u Strasbourgu, u zemljama članicama i u Republici Hrvatskoj. Od ulaska u punopravno članstvo, hrvatski predstavnici redovito i aktivno sudjeluju na sastancima Odbora ministara (jednom godišnje sastaju se na razini ministara vanjskih poslova, a svakog tjedna na razini veleposlanika – stalnih predstavnika zemalja članica pri Vijeću Europe).

hrt/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *