Na optižnicama Republike srpske 16 hrvatskih generala

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević, pišu Večernje novosti.

Kako je navedeno, prijave su podnijete zbog zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine, a osumnjičeni bi, ako kroče na teritorij Bosne i Hercegovine, trebali biti uhićeni, prenosi agencija Beta.

Večernje novosti pišu da se hrvatski vojni generali terete da su neposredni rukovodtelji vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez”.

Podsjetimo, ministar obrane Damir Krstičević trebao je ovoga tjedna putovati u Sarajevo, ali je put otkazao.
Ministarstvo obrane (MORH) potvrdilo je da ministar Krstičević neće sudjelovati na sastanku srednjoeuropskih ministara obrane u Sarajevu, no dodali su da to nema veze s aktualnim događajima u BiH, nego s trenutnim obvezama u Vladi.

Ministar Krstičević, upitan strahuje li da bi mogao biti uhićen dođe li u BiH, rekao je da strahuje kao i svaki normalan čovjek kao i svaki drugi branitelj. ‘Ponosan sam na svoj ratni put. Sretan sam jer sam sudjelovao u akcijama Južni potez i Maestral kojima smo donijeli mir BiH i na to sam ponosan’, rekao je Krstičević (dnevno.hr).

Tužiteljstvo demantira Večernje novosti

Kako direktno.hr neslužbeno doznaje u tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, informacija Večernjih novosti nije točna. Čekamo službeno očitovanje službi u susjednoj državi.

Od 640 optuženih, hrvatske službe dio ljudi već su prebacile na sigurno, u Hrvatsku, a progon prijeti Kotromanoviću, Gotovini, Krstičeviću.

Podsjetimo se prije deset dana u  Orašju je uhićeno 10 bivših pripadnika HVO koje se tereti za ratne zločine nad pripadnicima srpske nacionalnosti. Uhićenje je našilo na štru reakciju hrvatskih političara i hrvatske javnosti.

direktno.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *