Sud prihvatio žalbe petorici uhičenih hrvatskih branitelja HVO-a

Nakon što je jedan optuženi pušten na slobodu, doznaje se da je sud djelomično prihvatio žalbe još petorice. I njih bi mogao pustiti iz pritvora, odnosno da se brane sa slobode, ali tek kad se ispitaju svi svjedoci. Četvorici su žalbe u cijelosti odbijene.

Pravosudna bitka u BiH i dalje traje. Prema riječima odvjetnika, sud u Sarajevu prihvatio je žalbe petorice uhićenih pripadnika HVO-a. Na slobodu bi mogli kad se ispitaju svi svjedoci.  Za ostalu četvoricu nedavno uhićenih časnika, među kojima je i nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Orašja, general HVO-a Đuro Matuzovi te brigadir Ivo Oršolić  ostaju sve mjere o 30-dnevnom pritvoru koje se može naknadno i dodatno produljiti.   Sud je odbio njihove žalbe.

Udarili na zajedništvo

Naime, za Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića i Matu Živkovića ukinuti su drugi razlozi zadržavanja, poput opasnosti od bijega, dok, pak, za Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića vrijede sve odranije utvrđene okolnosti za zadržavanje u pritvoru. Svi oni su, međutim, i dalje u pritvoru. Jedino je iz pritvora pušten Marko Baotić.

Kako bi što učinkovitije pomogla uhićenima, Vlada je osnovala povjerenstvo za koordiniranje aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH. Vodit će ga ministar Tomo Medved, kojemu je povjeren jasan zadatak.

Konkretnu pomoć Hrvatima u BiH, pogotovo onima koji žive u Republici Srpskoj premijer je obećao i banjalučkom biskupu Franji Komarici. O statusu Hrvata u BiH možda će se raspravljati i na posebnoj saborskoj sjednici. Jednoglasno je traži saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, čiji predsjednik smatra da Hrvatska mora odgovoriti na selektivna uhićenja.

Čitajte više u tiskanom većernjem listu Podzemlje dijeli branitelje kako bi prikrilo tko je naložio uhićenja

hrt/hia.com
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *