Pariška dvorana Bataclan otvorena ponovo

Koncertom britanskog glazbenika Stinga u subotu navečer ponovo je otvorena pariška dvorana Bataclan. Prije godinu dana u toj dvorani tijekom koncerta izvršen je teroristički napad u kojem je poginulo 90 osoba.

Sting je koncert započeo minutom šutnje “Nečemo ih zaboraviti” rekao je na francuskom jeziku.

Ispred dvorane je uoči koncerta bio je raspoređen velik broj pripadnika sigrnosti, formirane su na stotine metara barikada, a posjetitelji su detaljno pretresani na ulazu u dvoranu.

Svih 1.000 karata za koncert rasprodano je za “manje od 30 minuta”, naveli su organizatori, a karte su dobile i obitelji žrtava.

Jedna od onih koji su preživjeli napad, 25-godišnja Aurelien Perrin, čiji je prijatelj poginuo u napadu, rekla je da je  došla na koncert sama i da godinu dana nije išla u kafić ili kino. “Ovdje sam jer je važno da se konačno završi koncert kojem nikada nije dozvoljeno da se završi. To je u znak sjećanja na mog prijatelja i svih 90 ljudi koji su umrli”, rekla je Perrin.

Sting (65), koji je koncerte u Bataclanu držao na početku karijere, izjavio je da prihod od prodaje karata namenjen udrugama koje pomažu preživjelima u terorističkom napadu.

Bataclan je kompletno saniran, prijašnji interijer nije promijenjen, baš kao ni orijentalna fasada. Osim cvijeća koje su Parižani na Sve Svete položili u spomen na žrtve, ništa u četvrti oko Boulevarda Voltaire ne podsjeća na atentate. Ali sjećanja na njih su još uvijek neizbrisivana u glavama onih koji su ih preživjeli i onih koji su u njima izgubili nekoga od svojih. I stanovnici 11. arrondissementa teško će ih zaboraviti.

Život ide dalje

Odgovornost za napade preuzima Islamska država. Teroristi nisu Bataclan izabrali slučajno. To mjesto ima snažnu simboliku: koncertna dvorana se nalazi na Boulevardu Voltaire u 11. arrondissementu. Ovdje je 14. srpnja 1789. započela Francuska revolucija jurišom na Bastilleu. Boulevard Voltaire spaja dva povijesna trga – Place de la Nation i Place dela Republique. Godinu dana nakon krvavih napada u 11. arrondissementu koji vrvi od kafića, restorana i malih radnji ponovno se održavaju partyji i koncerti, ali raspoloženje se promijenilo – Pariz nije zaboravio (dw.de)

hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *