Imenovanje Gotovine savjetnikom u Vladi poruka je i braniteljima i tužiteljima

Imenovanje generala Ante Gotovine posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića snažno je odjeknulo u domaćoj, ali i inozemnoj javnosti. Naime, njegovo područje savjetovanja odnosit će se formalno na sustav domovinske sigurnosti, koji razvija Krstičević, no bit će angažiran prema potrebi i za sva pitanja vezana uz sustav obrane i sigurnosti. Svojevrsni novi početak ratnog zapovjednika i haaškog uznika pozdravila je i braniteljska populacija, osobito generali.

Druga karijera

– Svakako podržavam izbor generala Gotovine na tu poziciju jer mislim da svojim iskustvom i sposobnostima itekako ima što doprinijeti. Uistinu mi je drago što mu je poziv upućen i što je taj poziv prihvatio – prva je reakcija ministra Tome Medveda, koji smatra da ova vijest nosi i snažnu poruku braniteljima.

– Imenovanje generala Gotovine pozitivan je zaokret u odnosu društva prema hrvatskim braniteljima i umirovljenim časnicima. Na Zapadu je posve uobičajeno da vojnici razvijaju drugu karijeru u gospodarstvu, ali i obrambenom sustavu. Ukratko, zaista izuzetan potez – kaže ministar Medved.

Pozitivne reakcije ovo je imenovanje izazvalo i u Hrvatskom generalskom zboru, potvrdio nam je predsjednik Zbora Pavao Miljavac.

– Ministar obrane za bliskog suradnika odabrao je čovjeka koji je cijeli Domovinski rat bio na vodećim pozicijama, uključujući i završne operacije oko Knina te BiH. General Gotovina može dosta toga reći, a general Krstičević njegovo će iskustvo znati iskoristiti – kaže general Miljavac, koji se slaže s ministrom branitelja da je imenovanje Ante Gotovine priznanje generalima, pa i cijeloj braniteljskoj populaciji.

Predsjednika HGZ-a pitamo je li ovaj potez hrvatske Vlade ujedno i poruka istražiteljima ratnih zločina koji našim časnicima prijete optužnicama iz BiH.

– Da, to je jasna poruka da će ova Vlada stati iza hrvatskih generala i optužnice neće tako olako ići kako je to netko zamislio. Tako široko zamišljena zapovjedna odgovornost teška je kvalifikacija, a imenovanjem generala Gotovine na tako odgovornu dužnost Vlada poručuje da je također i neprihvatljiva – kazao je general Miljavac, dodajući da i samom Gotovini ovaj angažman zasigurno predstavlja i snažno priznanje za kalvariju koju je proživio u Haagu, svojevrsnu verifikaciju za sve što je učinio za Hrvatsku.

Prognani Srbi

Očekivano, srpski premijer Aleksandar Vučić ovu je vijest dočekao s puno manje entuzijazma.

– Razumjeli smo poruku koju nosi postavljenje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj – izjavio je premijer Vučić za posjeta Novom Sadu, dodajući kako je “sasvim izvjesno da Srbi, prije svega prognani Srbi koji su živjeli na području Krajine i Hrvatske ne mogu biti sretni zbog toga”. No u konačnici je diplomatski izjavio kako zbog toga “ne želi rušiti odnose s Hrvatskom”.

Ante Gotovina imenovan posebnim savjetnikom ministra Obrane

Uoči sjednice vlade RH u Vukovaru, premijer Andrej Plenković potpisao je rješenje kojim se general Ante Gotovina imenuje posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. Ovo imenovanje predložio je Krstičević, a nakon što je Gotovina pristao na taj svoj, prvi polupolitički angažman u nekoj od državnih institucija. Njegovo područje savjetovanja odnosi se formalno na sustav domovinske sigurnosti, koji razvija Krstičević, no bit će angažiran prema potrebi za sva pitanja vezana uz sustav obrane i sigurnosti. Prema pravilima o zapošljavanju unutar Vlade, Gotovina ima pravo i na naknadu za tu funkciju, no on je inzistirao da taj posao obavlja bez financijske naknade.

Prema riječima ministra obrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažiranje bivših profesionalnih vojnika i časnika koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno pridonijeti  nacionalnoj sigurnosti i razvoju Oružanih snaga. – To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne časnike, a sustav je to koji  jako rabe u razvijenim demokracijama zapadnog svijeta – kaže Krstičević.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno ju je podupro.  Krstičević očekuje da će Gotovina značajno pridonijeti konceptu pametnog upravljanja obrambenim i sigurnosno-obavještajnim sustavom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku Vladu, makar i kao „izvanjskog eksperta“  pozdravit će, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.
Renata Rašović  (vecernji.hr)/hia
hrt:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *