Pismo podrške Rajni Miloš

Klaster koji uključuje sedam neovisnih kazališta uputio je pismo kojim izražava svoj stav u vezi razriješenja Rajne Miloš s mjesta ravnateljice Festivala opatije.

Prenosimo pismo ovdje:
Naime, u posljednjih nekoliko dana svjedoci smo razrješenja Rajne Miloš s mjesta ravnateljice Festivala Opatija i to nakon medijskih i političkih pritisaka koji je optužuju za srozavanje kvalitete kulturne ponude Grada Opatije za vrijeme njezinog mandata.

Mislim da je u ovoj debati važno mišljenje i nas umjetnika. Naime, neka se čuje i naš stav kako bi javnost bila informirana i o našim iskustvima u suradnji s Festivalom Opatija i gospođom Miloš.

Kao nezavisna kazališta, naravno, prije svega ćemo istaknuti kako se u vrijeme njezinog mandata pokrenuo Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske FEN, te se odmah među umjetnicima, a i publici, etablirao kao vodeći festival na kojem se mogu vidjeti ponajbolje predstave neovisne scene hrvatskog kazališta. Tko god je ikad bio dio tog festivala, bilo kao izvođač ili kao posjetitelj, posvjedočit će, sigurni smo, ne samo profesionalnosti i bogatom programu, već i nevjerojatnoj energiji koju je tim organizatora, na čelu s gospođom Miloš, iziskivao kako bi nama umjetnicima pružio profesionalne izvedbene uvjete. Iako grad Opatija nema kazališno opremljenu dvoranu, zaista je velik broj suradnja i umrežavanja ostvareno baš na okruglim stolovima, druženjima i radionicama, koliki su samo umjetnički projekti započeli baš u Opatiji, a koje je organizirala Miloš!

Nadalje, kao umjetnici oduvijek smo osjećali razumijevanje naše kolegice po struci, gospođe Miloš, koja je i glumica, i koja izuzetno dobro poznaje i potrebe umjetnika te potrebe publike.

Da se ne zaustavimo samo na FEN-u ili brojnim gostovanjima naših kazališta u Opatiji tijekom cijele godine, moramo istaknuti da smo pratili i bogat program koji se nudio tijekom posljednjih godina. Na pozornicama Opatije gostovali su vrhunski glazbenici, plesači, održalo se mnogo radionica i projekcija filmova.

Ovim pismom želimo čvrsto i jasno iskazati neslaganje s činjenicom da je ime gospođe Miloš dovedeno u bilo kakvu vezu s optužbama za nekvalitetno provođenje ili pak nekvalitetan odabir programa, i išta tome slično.

Čast nam je što je poznajemo, što je dio naše profesije, što se svakodnevno pokazuje kao izvrsna  poznavateljica umjetnosti, kao izvrsna producentica te, prije svega, kao izvrsna umjetnica i osoba.

Vrijeme je da, napokon, kriteriji izvrsnosti uđu u prvi plan, a ne nečiji osobni interesi. I zato kada govorimo o izvrsnosti, ne gledamo vlastite interese, već interese građana i duboku predanost svojoj misiji, a Rajna Miloš tada definitivno jest uzor!

Rajna Miloš se povukla sfunkcije

Rajna Miloš se povukla s funkcije ravnateljice Festivala Opatija, pismenu zamolbu za razriješenje  predala je opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću 07. studenoga, piše novi list. Svoju ostavku Miloš nije komentirala, rekal je samo kako za sada još uvijek nije razriješena s dužnosti, budući da to mora učiniti Upravno vijeće. Ovo je za sada tek moj zahtjev za razrješenjem s dužnosti ravnateljice, tako da nije točna informacija da sam već smijenjena. Kad se bude sastalo Upravno vijeće i kada me razriješe, a u ovom trenutku ne znam kada će biti sjednica, obratit ću se pismeno medijima i objasniti svoje razloge ovakvog poteza – rekla je kratko Rajna Miloš, uz napomenu kako u ovom trenutku ne želi davati detaljnije izjave za medije.

Klaster kazališatraca (KAZALIŠTE MALA SCENA; TEATAR PUNA KUĆA;TRIKO CIRKUS TEATAR; KAZALIŠTE SMJEŠKO;TIGAR TEATAR; LUTKARSKI STUDIO KVAK;TEATAR TIRENA)
hia.com.hr
foto: Rajna Miloš

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *