Pripadnici HVO-a uhićeni u Orašju pušteni iz pritvora

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH za produženje pritvora devetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su krajem listopada uhićeni na području Orašja, priopćeno je iz Suda BiH.

Uhićeni  su u pritvoru bili od 2. studenoga, a  Sud je donio drugačiju odluku jer su ocijenili kako tvrdnje Tužiteljstva nisu osnovane. U prijedlogu za produženje pritvora navedena je mogućnost bjega zbog posjedovanja dvojnog državljanstva i utjecaja na svjedoke.

Izrečena je zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju da li osumnjičeni borave na određenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice).

Također, izrečena je i zabrana sastajanja s određenim osobama, međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa sudionicima, svjedocima Tužiteljstva BiH, kao i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog kaznenog postupka.

Po nalogu Tužiteljstva krajem listopada uhićeni su: Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić. Uhitilisu ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Marko Baotić iz pritvora je pušten 10. studenog a u četvrtak i preostalih devet privedenih pripadnika HVO-a  iz Orašja.

prvi.tv /HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *