Svrab, uočite li simptome javite se odmah liječniku

Svrab je prisutan u Hrvatskoj a ponajviše je zaraženih u Zagrebu. Riječ je o bolesti koja je prijenosna, a manifestira se svrbežom i crvenilom na određenim dijelovima tijela. Zbog toga je važno potražiti liječničku pomoć, piše dnevnik.hr.

“1700 oboljelih ove godine. To je u odnosu na protekle dvije godine 250 oboljelih više u odnosu na 2015. i 320 u odnosu na 2014.”, kaže Iva Pem Novosel iz službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Svrab uzrokuje grinja koja kopa kanale u površnom sloju kože. Osnovni simptom je svrbež.

„Obično je nešto intenzivniji navečer i noću, kad se čovjek umiri. I ne može ga se svesti na neke druge faktore kod ljudi koji, recimo, imaju svrbež dugi niz godina zbog nekih drugih razloga“, kaže Mihael Skerlev, prof.dr.sc.
dermatovenerolog, KBC Zagreb.

Ministar zdravstva poručuje kako mjesta panici nema. “Skoro svake zimne budu male epidemije svraba, tako da ne očekujem nikakvu veću epidemiju“, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Za svrab je karakteristično crvenilo na pojedinim dijelovima tijela. „Prostori između prstiju, područje ručnog zloba, područje laktova, pazuha, donji dio trbuha“, kaže Pem Novosel.

Svrab je prijenosna bolest i važno je potražiti liječničku pomoć.

“Svrab se neće dobiti rukovanjem. Potreban je ipak nešto tješnji kontakt da bi se svrab prenio“, kaže Mihael Skerlev, prof.dr.sc.dermatovenerolog, KBC Zagreb.

Pem-Novosel upozorava kako je jedan od načina prijenosa moguć i putem rublja.

„Znači, korištenjem zajedničkog rublja ako se to događa u obitelji ili u nekoj zajednici ili korištenjem iste posteljine”, kaže Pem-Novosel.

Za uspješnost liječenja obavezno je u roku tri dana od početka terapije promijeniti posteljinu, ali i redovito mijenjati rublje. U protivnom svrab će biti sve gori i gori, a liječenje će potrajati.

slobodnadalmacija.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *