Prijedlog proračuna grada Zagreba za 2017.godinu odbijen

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici su većinom glasova – 18 za, 12 protiv i 16 suzdržanih – odbili su prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju što se i očekivalo jer su to i prije rasprave najavili novinarima.

Prijedlog zagrebačkog proračuna za 2017. pred gradske zastupnike ponovno će doći na sjednicu 20. prosinca, u drugom čitanju. Tada će zastupnici donijeti odluku hoće li ili ne podržati gradski proračun gradonačelnika Milana Bandića za iduću godinu.

Bandić i Mikulić: Sve će se vidjeti 20. prosinca

Prije glasovanja, a nakon što su se pojavile informacije da HDZ neće podržati proračun Grada Zagreba i time srušiti gradonačelnika, i prvi čovjek Grada Milan Bandić i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić izjavili su da će sve vidjeti 20. prosinca kada je glasovanje o proračunu za 2017.

Andrija Mikulić rekao je kako prijedlog proračuna ne govori o ničemu – to je skup podataka. Mi smo proračun za 2016. podržali jer su prihvaćeni naši amandmani. Gradonačelnik ništa iz tih amandmana nije ispoštovao, rekao je Mikulić.

Na tvrdnju novinara kako je prilično neodređen, te upitan jesu li zastupnici HDZ-a odlučni da ovaj put neće podržati gradski proračun, Mikulić je odgovorio da svaku odluku koju donesu, oni u HDZ-u je i ispoštuju. Mi smo vjerodostojni. Sve ono što ćemo odlučiti i što smo odlučili, toga ćemo se i držati. Budite u to uvjereni. Ali, ja Vam danas ne mogu govoriti o 20. prosincu. To je sjednica kada se glasuje o tome hoće li će se proračun podržati ili ne, kaže Mikulić.

Bandić nije želio komentirati medijske napise o tome kako HDZ neće podržati proračun, što bi značilo njegov pad, već je novinarima kratko odgovorio da ga o tome pitaju 20. prosinca, kada završi iduća sjednica Gradske skupštine.

Medijima se u četvrtak proširila informacija da HDZ planira srušiti proračun za sljedeću godinu. Kako je za hrt  neslužbeno rečeno, neće podržati ni odluku o privremenom financiranju Grada. To znači da bi prestao mandat i gradonačelniku, njegovoj zamjenici, a raspustila bi se i Skupština. Grad bi do lokalnih izbora u svibnju vodio povjerenik, kojega bi imenovala HDZ-ova i Mostova vlada.

HRT/HIA
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *