Alexander Van der Bellen novi je austrijski predsjednik

Prema prvim procjenama i prebrojanim glasovima austrijskog Instituta SORA, bivši Zeleni, a sada neovisni kandidat Alexander Van der Bellen (72), pobjednik je predsjedničkih izbora u Austriji, izvijestio je danas u 17 sati austrijski radio i televizija ORF, nakon što su zatvorena  birališta.
Van der Bellen je dobio 53,6 posto glasova birača, a njegov 46-godišnji protukandidat iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Norbert Hofer 46,4 posto glasova. Na birališta je bilo pozvano oko 6,4 milijuna Austrijanaca s pravom glasa.

Službeni rezultati u ponedjeljak

Ministarstvo unutarnjih poslova obavilo je da će se službeni rezultati proglasiti tek u ponedjeljak, nakon što se izbroje svi glasovi poslani poštom. Prema izvješću ORF-a, razlika u osvojenim glasovima je nedostižna za drugoplasiranog Hofera, kome ne mogu navodno pomoći ni dopisni glasovi.

Iako je uloga predsjednika Austrije uglavnom protokolarna, izborom Van der Bellena odahnuo je u nedjelju po drugi put ne samo veći dio Austrijanaca, nego i Bruxelles, jer Hoferu, koji je svojedobno koketirao s idejom raspisivanja referenduma o izlasku Austrije uz EU i jačanjem desnog spektra diljem Europe, nije pošlo za rukom postati prvim predsjednikom krajnje desnice u Austriji i EU.

Hofer čestitao pobjedniku

Za Austriju su ovi predsjednički izbori svakako povijesni, jer prvi put nakon Drugog svjetskog rata, predsjednik nije izabran iz redova tradicionalnih stanaka ljevice i desnice nego iz redova Zelenih.
“Želim biti dobar predsjednik svih Austrijanaca, i onih koji me nisu birali”, rekao je Van der Bellen nakon pobjede, najavivši kako će u sljedećih šest godina pokušati pridobiti na svoju stranu i Hoferove birače.

Hofer se je zahvalio biračima na podršci, izrazivši žaljenje da mu nije uspjelo pobijediti. Čestitao je Van der Bellenu na pobjedi, izjavivši kako bi “rado pazio na Austriju”.
“Svi mi smo Austrija, nezavisno od izbornog rezultata”, poručio je Hofer, pozvavši sve Austrijance na zajedništvo i suradnju. Zaključio je kako su „glasači uvijek u pravu“ i rezultat treba poštivati.

Najavio je da će biti kandidat, “iza čelnika Strachea”, na austrijskim parlamentarnim izborima 2018. godine, te da će se kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima, “jer je to obvezan svojim brojnim biračima”.

Poziv Austrijancima na zajedništvo

Austrijski savezni kancelar, socijaldemokrat, Christian Kern, čestitao je pobjedniku Van der Bellenu i izrazio poštovanje poraženom Hoferu i velikom broju njegovih birača. Pozvao je sve Austrijance na zajedništvo. Pobjedniku i pobijeđenom čestitao je i konzervativni potkancelar i ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner, te čelnica Zelenih Eva Glawischnig, izrazivši “zahvalnost i olakšanje”, nakon Van der Bellenove pobjede.

Čelnik FPÖ-a Heinz-Christian Strache također je čestitao je pobjedniku Van der Bellenu, istaknuvši da je važno poštivati “demokratski izborni rezultat”. Izrazio je žaljenje da Hofer nije pobjedio, iako je uložio velike napore u dosad najdužoj predizbornoj kampanji u austrijskoj izbornoj povijesti. Napomenuo je kako je to dosad najveći uspjeh FPÖ-a.
Nedjelji su izbori zapravo bili ponavljanje drugog kruga izbora održanih 22. svibnja ove godine, koje je austrijski Ustavni sud poništio zbog niza nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte. Zahtjev za poništenje uložio je FPÖ, zbog proceduralnih pogrešaka. U svibnju je dopisnim putem glasalo 16,7 posto Austrijanaca, što je znatno koristilo Van der Bellenu, koji je pobijedio Hofera s nešto manje od 31 tisuću glasova prednosti ( 0,6 posto).

U novom pokušaju, na nedjeljnim predsjedničkim izborima Van der Bellen je još jednom, ovoga puta znatno uvjerljivije, potvrdio da ima naklonost austrijskog biračkog tijela, zaključuju austrijski mediji. Dodaju kako će Van der Bellen, nakon prisege zakazane za 26. siječanj 2017. godine, i službeno postati predsjednik Republike Austrije.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *