Angeli Merkel obnovljen mandat predsjednice u CDU-u

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je ponovno izabrana za predsjednicu svoje konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i vodit će izbornu kampanju za parlamentarne izbore.

Merkel je dobila 89,5 posto glasova, što je njezin drugi najlošiji rezultat u 16 godina na čelu CDU-a. Izgubila je 7 postotnih bodova u odnosu na izbore u predsjedništvo stranke prije dvije godine, u kontekstu kritika njezine politike prihvata izbjeglica tijekom 2015. godine.

To je također i njezin najlošiji rezultat u 11 godina od ulaska u ured kancelara i njezin drugi najlošiji rezultat kao predsjednice stranke.

Merkel nije komentirala rezultat glasanja tisuću zastupnika na konferenciji u Essenu, samo se zahvalila na ukazanom povjerenju.

poslovni darovi
poslovni darovi

Kancelarka, koja je krajem studenoga najavila da će se kandidirati za četvrti mandat na čelu njemačke vlade, bila je 2015. i 2016. izložena oštrim kritikama u vlastitim redovima zbog odluke otvaranja Njemačke za oko 900.000 tražitelja azila.

Taj neviđeni priljev migranata je usmjerio brojne simpatizere CDU-a prema populističkoj desnici i poljuljao popularnost kancelarke, koja ju je ipak nedavno povratila.

Izjasnila se protiv nošenja burki u Njemačkoj

Kancelarka je u utorak sredinom dana održala vrlo oštar govor o imigraciji pred zastupnicima CDU-a i inzistirala na vrijednostima Njemačke, na neprihvaćanju šerijatskog zakona i zalagala se za zabranu nošenja burki ( marame)  u državnim institucijama, školama, sveučilištima i na sudovima.

To ipak nije spriječilo kritike, pa joj je zastupnik Eugen Abler tijekom kongresa zamjerio da je usmjerila kurs CDU-a ulijevo i zaključio da “tamo mogu naći malo birača, dok su ih na desnici puno izgubili”.

vezane objave

Austrijski konzervativni političari traže zabranu burke

Škotska policija dozvoljava hidžab na službenoj policijskoj uniformi

Zabrana nošenja kupaćeg kostima ‘burkinija’, u Canesu pale prve kazne

N1/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *