Rusija prodala Kataru svoj udio u Rosneftu

Rusija je manjinski udio od 19,5 % u državnom u naftnok kompaniji Rosneftu prodala za 10,5 milijardi eura katarskom državnom investicijskom fondu i tvrtki za trgovanje sirovinama Glencoreu.

Objavio je to ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnefta Igorom Sečinom. To je najveći privatizacijski posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i plinskom sektoru u 2016. godini, kazao je Putin nakon sastanka.

Rusija kao država će zadržati kontrolni udio, a već od prije udio u Rosneftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svijetu, od 19,75 posto drži britanski naftni div BP.

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnefta dio su napora ruske vlade da proda dio državne imovine kako bi popunila proračun koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cijena nafte i sankcija zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Igor Sečin objavio je da će Glencore i katarski državni fond osnovati konzorcij i da će imati iste udjele u Rosneftu. Glencore, britansko-švicarska tvrtka za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju financirati djelomice s vlastitih 300 milijuna eura, dok će ostatak financirati banke i katarski fond.
Katarski državni fond, koji je inače jedan od najvećih investitora u Glencoreu, dosad se nije oglasio o transakciji.

Analitičari kažu kako bi Glencore od te transakcije mogao profitirati zbog pristupa Rosneftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od najvećih investitora u jednom od najvećih svjetskih biznisa.

Dionice Rosnefta na povijesnom maksimumu

Cijena dionica Rosnefta na Moskovskoj burzi porasla je za sedam posto, na 380 rubalja i dosegnula je povijesno najvišu vrijednost, nakon izvješća o prodaji manjinskog državnog udjela te tvrtke katarskom investicijskom fondu i i tvrtki Glencore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *