Plenković danas u Vukovaru i u Požegi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas sudjeluje na sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH koja se održava u Vukovaru.sjednica počinje u 9.45 sati a održat će se u  hotelu Lav, objavljeno je na webu Vlade.

Prije sjednice Savjeta Plenković će se sastati s gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom.

Na sjednici će se razmatrati mogućnosti unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica.

Poseban naglasak bit će stavljen na mogućnosti unapređenja sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske te na mogućnosti suradnje u okviru EU fondova.

Na sjednici će se razgovarati i o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te pripadajuće Strategije, s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti u cilju poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji  državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske utemeljen je Odlukom Vlade 2013. godine, a zadaća mu je pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Hrvatske, a imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od četiri godine. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković danas će, nakon sastanka u Vukovaru a u okviru obilaska hrvatskih županija, posjetit će Požeško-slavonsku županiju i sastati se sa županom Alojzom Tomaševićem i gradonačelnikom Grada Požege Vedranom Neferovićem, kako bi se osobno upoznao s ključnim prioritetima rada na županijskoj i gradskoj razini. Požeško-slavonska županija 14. je po redu koju predsjednik Vlade posjećuje od početka svog mandata.  Sastanak će se održati u 13,00 sati.

hia.com.hr
foto:HDZ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *