Predsjednik DSHV-a Žigmanov pisao Vučiću, traži zaštitu Hrvata u Srbiji

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u četvrtak je na Twitteru objavio da je „dobro razumio poruku“ koju mu je srbijanski premijer i lider Srpske napredne stranke (SNS) poslao neodgovaranjem na njegovo otvoreno pismo u kojem je zatražio da zaštiti Hrvate.

Žigmanov je 24. studenog je Aleksandru Vučiću uputio otvoreno pismo u kojemu je zatražio zaštitu političkih predstavnika Hrvata u Srbiji od prijetnji i verbalnih napada dužnosnika SNS-a na posljednjoj sjednici gradske skupštine u Subotici.

Premijer međutim nije odgovorio na što je Žigmanov reagirao porukom koja je aluzija na nedavnu Vučićevu izjavu da je “dobro razumio poruku Hrvatske imenovanjem Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost“.

U povodu verbalnih napada predstavnika SNS-a na Žigmanova i medijskih napisa kojima je ispraćen taj incident u Subotici oglasio se predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Darko Baštovanović.

On je za medije na hrvatskom jeziku u Vojvodini naveo da se protiv predsjednika DSHV-a u Srbiji vodila medijska hajka, koja može imati ozbiljne posljedice.

„Mi sustavno pratimo pisanje srbijanskih medija i zaključili smo kako je bilo dosta negativnih medijskih napisa. Držimo da takve stvari mogu imati negativna ishodišta. Ovo je posebno osjetljivo jer je riječ o visokom predstavniku hrvatske zajednice, a znamo kako se ona percipira u ovdašnjoj javnosti. Sve to zato može rezultirati povećanjem antihrvatskog raspoloženja u Srbiji“, naveo je Baštovanović.

Dodao je da su pojedini mediji pisali da Žigmanov „raspaljuje nedavno ugašene nacionalističke vatre“ te da je to „opako“ poigravanje s položajem hrvatske manjine u Srbiji. (Hina)

vezane objave

ETNIČKI MOTIVIRAN NAPAD: U Srbiji pretučen mladić hrvatske nacionalnosti

U Vojvodini pretučen Berislav Petrović katolički svećenik

VOJVODINA: vandali upali u katoličku crkvu sv.Ane u Maradiku

 

dnevnik.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *