Državni proračun za 2017. u Hrvatskom saboru

Državni proračun za 2017. godinu danas je na usvajanju u Hrvatskom saboru. Zasijedanje sabora počelo je minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Zastupnicima se uvodno obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji ih je podsjetio da se danas obilježava 17 godina od njegove smrti, ali i Međunarodni dan ljudskih prava.

Vlada je proračun usvojila 8.prosinca  i pustila u Sabor.

Prijedlog proračuna pripremljen je u specifičnim političkim okolnostima. Vlada je dobila povjerenje u Hrvatskom saboru prije nešto manje od 2 mjeseca i u tom razdoblju pokazali smo i odlučnost i odgovornost i posvećenost vođenju i upravljanju državom.

Ukupan proračunski manjak zadržavamo značajno ispod 3% BDP-a, točnije na razini od 1,9% BDP-a. Kada tome pridodamo izvanproračunske fondove i lokalnu državu tada se planirani proračunski manjak dovodi na razinu ispod očekivanog rezultata za 2016. godinu odnosno na razinu od 1,6% BDP-a.

Ovakav proračunski rezultat omogućava da se i u 2017. godini nastavi pad udjela javnog duga u BDP-u i osnaže naši argumenti za izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, a ujedno i rast kreditnog rejtinga.

S druge strane u okviru ovakvog ukupnog proračunskog rezultata osigurano je porezno rasterećenje i definirana je struktura rashoda koja pokazuje našu odlučnost u realizaciji društvenih i političkih ciljeva Vlade – objasnio je Plenković te dodao kako tu prije svega misli na ostvarenje ciljeva u području demografske obnove, ali i poštivanja zaposlenika za koje su u skladu s mogućnostima predvidjeli sredstva za povećanje plaća i to po prvi put nakon 2009. godine.

– Smatram stoga da ovaj proračun predstavlja bitan iskorak u pravcu ostvarivanja društvene solidarnosti uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti. Proračun je pripremljen u ekonomskom okruženju kojeg obilježava oporavak gospodarstva i naš je cilj ovim proračunom tom oporavku dati dodatan poticaj.

Poreznim rasterećenjem građana i poduzetnika omogućit ćemo da im na raspolaganju ostane 2,5 milijarde kuna više nego što je to bio slučaj da je porezni sustav ostao nepromijenjen. Ta će se sredstva osloboditi za veću potrošnju, ulaganja i poslovne aktivnosti i dodatno multiplikativno djelovati na rast BDP-a – kaže Plenković.

Konzervativnim ekonomskim projekcijama stvaraju, dodaje, uvjete i prostor da se i tijekom slijedećih godina omogući brži rast gospodarstva upravo na način kako to predviđaju i čine za 2017. godinu, a riječ je o rastu BDP-a od 3,2% za kojeg očekuju da će se nastaviti u istoj stopi i u 2018., dok 2019. očekuju u projekcijama 3,3% rasta.

više u nastavku

vecernji.hr /hia.com.hr
foto:

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *