Prva žena na čelu PNUSKOK-a

Na čelo Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) po prvi put, nakon što je osnovan prije 8 godina,  zasjela je jedna žena. PNUSKOK će voditi Snježana Harambašić,43-godišnja diplomirana kriminalistica.Na ovom radnom mjestu će biti privremeno do raspisivanja natječaja početkom iduće godine.

 

Karijera bez mrlje

Na rukovodeće mjesto “hrvatskog FBI-a” ovih ju je dana imenovao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, nakon što je dotadašnji šef Ante Orlović postao načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, naslijedivši tako na funkciji Marka Srdarevića koji je pak imenovan glavnim ravnateljem policije. Svjetlana Harambašić policijsku je karijeru započela 1997. godine, kao policijska službenica u postaji na zagrebačkom Medveščaku. Četiri godine poslije prešla je u sjedište uprave zagrebačke policije, u Odjel za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta, odakle je prešla u Odjelu za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta i korupcije MUP-a.

Prije imenovanja Harambašić je kraće vrijeme bila šefica Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju u policijskom USKOK-u, po povratku s mjesta savjetnice za unutarnje poslove u Stalnom predstavništvu RH pri EU u Bruxellesu gdje je provela četiri godine. Uz njezino ime ne veže se nikakva afera niti je u njezinoj karijeri bilo ikakve mrlje. Bila je članica Odbora Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma te članica radne skupine za izradu prijedloga Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Jaki istražni timovi

Policijski USKOK nalazi se pod okriljem Uprave kriminalističke policije i prvi je koji će doživjeti reorganizaciju, i to tako da će se ojačati njegov operativni nauštrb administrativnog i rukovodećeg dijela, kako bi se oformili jaki istražni timovi za suzbijanje organiziranog, gospodarskog i kriminaliteta droga te korupcije.

U opisu poslova “hrvatskog FBI-a” jest provođenje složenijih kriminalističkih obrada korupcije i organiziranog kriminaliteta na nacionalnoj razini. Njihova je suradnja usko povezana s USKOK-om, ali i drugim državnim odvjetništvima. Koju će istragu preuzeti policijski USKOK, odlučuje glavni ravnatelj, na prijedlog načelnika Uprave kriminalističke policije.

vecernji.hr
foto:

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *