Kolinda odgovorila Vučiću, lako možete ispuniti tražene uvjete

Iako Hrvatska nije jedina zemlja koja ima rezerve prema otvaranju poglavlja 26, srpski dužnosnici najoštrije kritiziraju službeni Zagreb. Srbijansko izaslanstvo predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem sinoć je napravilo strku u Bruxellesu i zbog toga što je blokirano otvaranje poglavlja 26 demonstrativno napustilo grad dan uoči međuvladine konferencije.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na upit novinara izjavila je danas u Varaždinu da traženi kriterij za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi nije nikakav politički problem i da ga Srbija lako može ispuniti.

Kolinda je podsjetila da se Hrvatska tijekom pregovora suočavala s mnogo blokada koje su se doživljavale kao  nepravedne, a istodobno je bilo izvan hrvatske moći da ih u tom trenutku riješi. A u ovom slučaju riječ je o kriteriju koji je vrlo lako ispuniti i za koji uopće ne vidim politički ili bilo koji drugi problem zašto ne bi bio ispunjen, naglasila je predsjednica. Uostalom i deklaracija koju sam potpisala s gospodinom Vučićem je bila ispružena ruka da će Hrvatska biti partner Srbiji na putu u članstvo Europske unije, kazala je predsjednica, naglasivši da upravo ta deklaracija pretpostavlja poboljšanje uvjeta života i obrazovanja nacionalnim manjinama, uključujući i hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Stoga smatra da upravo ta deklaracija sama po sebi sadržava obvezu ispunjavanja tog kriterija, rekla je Kolinda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić oštro je napao Hrvatsku, koju optužuje za buđenje ustaštva i ljubomoru prema Srbiji, te nešto blaže kritizirao Bugarsku i Europsku uniju zbog toga što Beograd danas neće otvoriti pregovaračko poglavlje 26 na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu.

Dačić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da su na otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi prigovore imale i Hrvatska i Bugarska, ali da te dvije zemlje nisu jedine koje stoje iza blokade.

Podsjetivši na aferu sa srpskim čokoladicama, Dačić je ocijenio da se u Hrvatskoj obnavlja fašistička i ustaška ideologija. Jadna je takva EU ako Hrvatska vodi glavnu riječ i uvjetuje europski put Srbije, a pritom svakodnevno narušava temeljne vrijednosti za koje se zalaže Europska unija, rekao je Dačić.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na međunarodnom skupu u Beogradu kritizirao je Hrvatsku zbog blokade otvaranja poglavlja 26, ali je istodobno pozvao Zagreb na razgovore, bilateralnu suradnju i stvaranje društva bez granica, rasnih i vjerskih sukoba.

Obraćajući se ministrima vanjskih poslova i sudionicima skupa Organizacije za crnomorsku ekonomsku suradnju (BSEC) u Beogradu, Nikolić je rekao kako je Srbija očekivala potporu u otvaranju novih pregovaračkih poglavlja s EU svih zemalja članica i upitao vrijedi li ocjena jedne članice Unije kao ocjene ostalih 27, aludirajući na protivljenje Hrvatske otvaranju poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

Prema njegovim riječima, nema mjesta sumnji da će Srbija, u suradnji s vijećima svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rješavati pitanja nastave na materinjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja.

Kako prenosi RTS, Nikolić je rekao da se u susjednoj Hrvatskoj nadmeću se tko će više naštetiti Srbiji ili je uvrijediti, dok se istodobno veličaju simboli pod kojima su u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Židovi, a predsjednica Hrvatske se ispričava roditeljima što je u paketićima djeci poklonila i čokolade proizvedene u Srbiji.

Premijer Aleksandar Vučić i srbijansko državno izaslanstvo sinoć su demonstrativno napustili Bruxelles prosvjedujući zbog stajališta Hrvatske o uvjetima koje Srbija treba ispuniti za otvaranje poglavlja 26.
Po diplomatskim izvorima, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti, prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Predsjednica otvorila privremeni ured u Varaždinu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na dva je dana premjestila svoj ured u Varaždinsku županiju. Šesto je to premještanje njezina ureda u  godinu i pol dana njezina mandata. Ured je službeno otvoren podizanjem zastave u zgradi Županijske palače.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović okupljenima je poručila kako Varaždinska županija, obzirom na razinu zaposlenosti – ima ogromni potencijal. “I to je svrha mog posjeta – omogućiti ravnomjerniji razvoj i fiskalnu decentralizaciju čitave Hrvatske i stvaranje uvjeta da nam se mladi vraćaju. Veselim se razgovorima sa svima vama”, poručila je predsjednica. “Nadam se da ću u sinergiji s Vladom pridonjeti boljem životu – u boljoj Hrvatskoj”, zaključila je.

Predsjednica će pomoći će da autoindustrija dođe na sjever Hrvatske

Kolinda Grabar-Kitarović se susrela sa županom i gradonačelnikom. U razgovoru je obećala pomoć u dovođenju autoindustrije na sjever Hrvatske. “Nažalost, prosjek plaća je ispod hrvatskoga, što ukazuje na to da se treba kretati u pravcu proizvoda više dodane vrijednosti. Posebno mi se sviđa prijedlog automobilske industrije, tvornice za sklapanje dijelova. Slovačka je upravo na automobilskoj industriji postigla visoke stope raste koje su i omogućile odmicanje od tranzicijskog razdoblja”, rekla je predsjednica i najavila da će ideje i prijedloge koje je čula u Varaždinu predstaviti predsjedniku Vlade.

Župan Predrag Štromar se složio s predsjednicom da je potrebno nadilaziti stranačke crte “jer građane ni ne trebaju zanimati stranke nego na koji način političari mogu odraditi posao da građanima bude bolje”. “Imamo prostor, imamo ljude, imamo želju da to napravimo, imamo potencijalne partnere. To mogu samo premijer, predsjednica, županija i agencije zajedno”, kazao je Štromar koji od predsjednice očekuje pomoć u sudjelovanju države u financiranju troškova izgradnje škola i školskih dvorana, a što je izostalo u ovogodišnjem državnom proračunu. Gradonačelnik Goran Habuš pomoć očekuje pri rješavanju problema baliranog otpada na ulazu u gradu te u dobivanju bivše vojarne u Optujskoj ulici na upravljanje koju bi Grad ustupio Sveučilištu Sjever.

Predsjednica će primiti izaslanstvo Varaždinskih baroknih večeri, rektora Sveučilišta Sjever Marina Milkovića te predstavnike udruga hrvatskih branitelja. Predsjednica će posjetiti Fakultet za organizaciju i informatiku. Razgovarat će i s biskupom msgr. Josipom Mrzljakom.

Hrvatska predsjednica otvorila privremeni ured u Rijeci

hrt/hia
foto:facebook

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *