Nema više nekotroliranog uvoza vina

Nema više nekontroliranog uvoza vina iz rinfuze iz susjednih zemalja. Nekontrolirani uzv vina s   trećih tržišta znatno je naštetilo hrvatskim vinarima. No, stvari bi se trebale znatno promijeniti u korist hrvatskih vinara.
U emisiji Hrvatska uživo o ovoj temi govorio je Igor Barbarić, analitičar sektora vinarstva pri HGK-u.Do sada je
svatko u Hrvatsku mogao uvesti vino u cisternama i izravno ga točiti. Nije se brinulo ni o njegovoj kvaliteti i sigurnosti, niti o interesu potrošača, no za hrvatske vinare vrijedila su stroga pravila i kontrole.

Podižemo tu kvalitetu, brendiramo, mučimo se da bi je približili kupcima da bi zadovoljili ukuse potrošača i kupaca, a onda se netko sjeti i počne uvoziti graševinu iz Makedonije koje tamo nikad nije bilo. To su neke stvari koje se ne smiju događati i to je ta nelojalna konkurencija, objasnio je Mladen Papak iz OPG-a Papak u Iloku.

Kada smo ulazili u Europsku uniju bili smo pripremljeni na to da će se Hrvatska zaštititi u odnosu na treće zemlje, a da će u odnosu na zemlje članice Europske Unije imati ista pravila. Nismo očekivali da će države koje nisu u Europskoj uniji imati omogućen uvoz vina na hrvatsko tržište bez ikakve kontrole, istaknuo je Domagoj Buhač iz Vinarije Buhač u Iloku.

S izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda i takva će se vina, koja su u Hrvatsku stizala u rinfuzi ili cisternama, obvezno slati na analizu i ocjenu kakvoće prije puštanja u promet.

To bi puno značilo za vinarsku proizvodnju, prvo, da se ne uvoze svakakva vina po svakakvim cijenama. Naša su vina kvalitetna, vrhunska vina, da bolje stoje na tržištu, da nemamo nelojalnu konkurenciju, istaknuo je potpredsjednik Vinskog klastera u Iloku Mario Faletar.

Ovo je sad potez u pravom pravcu novog ministra poljoprivrede ako to uspije progurati, ali mislim da ne vidim razlog zašto ne bi izgurao. Ovo je zapravo diskriminiranje hrvatskih proizvođača na hrvatskom tržištu, smatra Domagoj Buhač.

Uvozna vina će se ubuduće morati evidentirati i prijaviti poljoprivrednoj inspekciji najkasnije dva dana od ulaska pošiljke u Republiku Hrvatsku. Ona ga potom u roku od 15 dana može uzorkovati i, ne udovolji li fizikalno-kemijskim i senzorskim parametrima – kakvi se na našem tržištu traže i za domaća vina, neće smjeti na tržište.

Hrvatske vinske regije i vinske ceste  www.made-in-croatia.com.hr/index.php?inc=VINSKE

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *