Zaposlenost u Hrvatskoj blago raste

Zaposlenost u Hrvatskoj raste.U trećem tromjesečju broj zaposlenih je nešto veći u odnosu na prethodna tri mjeseca i u skladu je s prosjekom Europske unije i eurozone no osjetno sporiji nego u prethodnom tromjesečju, procjena je Eurostata.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih uvećan u razdoblju od srpnja do rujna za 0,2% u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je poskočio 0,8%, pokazuju sezonski prilagođeni podaci europskog statističkog ureda.
Isto je skromno povećanje broja zaposlenih u trećem tromjesečju zabilježeno i na razini EU i eurozone, nakon 0,3% odnosno 0,4% u prethodnom tromjesečju. Među članicama EU istu su stopu rasta broja zaposlenih zabilježile Grčka i Velika Britanija. Među državama EU-a najsnažnije je na tromjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u Portugalu, za 1,3%, a slijedi Španjolska s 0,8%.

Najveći je pad broja zaposlenih na tromjesečnoj razini među zemljama EU zabilježen u Latviji i Estoniji, za 1,5%, odnosno 1%.
U EU je u trećem tromjesečju ukupno bilo zaposleno rekordnih 232,5 milijuna građana, od čega njih 153,4 milijuna u eurozoni, što je pak najviše od četvrtog tromjesečja 2008. godine, utvrdio je Eurostat.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u trećem tromjesečju porastao za 2% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsnažnije od posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja kada je zabilježena ista stopa rasta.
Najviše je u trećem tromjesečju na godišnjoj razini među zemljama EU povećan broj zaposlenih na Malti, za 3,8%, i u Luksemburgu, za 3%. Najviše se, pak, smanjio u Rumunjskoj, za 1,4%, navodi se u podacima Eurostata.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *