Ministar Steir boravio u Vatikanu; Papa slavi 80.rođendan

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier boravio je u službenom posjetu Vatikanu. Stier se u sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici sastao s dekanom Kardinalskog zbora kardinalom Angelom Sodanom.

Stier se sastao si državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, kojemu je poklonio knjigu Robina Harrisa o Alojziju Stepincu na engleskom jeziku “Stepinac – His Life and Times”.

S državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Paolinom i s tajnikom za odnose s državama imali smo dobre, otvorene i vrlo korisne razgovore. Dominirala je tema stabilnosti jugoistoka Europe, s naglaskom na BiH, gdje i Sveta Stolica i Republika Hrvatska imaju zajedničke interese za europski put BiH, za jednakopravnost triju naroda i svih građana BiH te za napredak te zemlje u svakom smislu. O tome smo najviše razgovarali i imamo i zajedničke poglede u tom smislu, izjavio je Stier nakon sastanka.

Stier se sastao i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Predviđen je i njegov posjet Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

Zahvalili smo Svetoj stolici na svemu što je napravila za samostalnost Republike Hrvatska. Iduće godine obilježit ćemo 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, u čemu je Sveta Stolica odigrala značajnu ulogu, priznajući samostalnos RH i prije članica Europske unije. Mi to ne zaboravljamo i zahvalni smo Svetoj Stolici, rekao je Stier.

Dodao je da je s čelnicima Svete Stolice bilo riječi i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Taj je proces stvar unutar Katoličke crkve, ali važna je ne samo za vjernike u Hrvatskoj, već i za sve, i to ne samo u Hrvatskoj, koji znaju što je sve blaženi Alojzije Stepinac učinio, kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Sve u svemu, imali smo dobre razgovore kojima smo potvrdili odlične odnose Svete Stolice i Hrvatske, izjavio je Stier nakon završetka posjeta Vatikanu.

Papa danas slavi 80. rođendan

Papa Franjo danas je posebnom misiom obilježio svoj 80. rođendan. Pridružili su mu se kardinali koji žive u Rimu. Nakon mise u kapeli
Paolina rekao je da mu je ovih dana na pameti starost. Pozivajući se na stare rimske pjesnike i filozofe poput Cicerona i Plinija, papa Franjo opisao je starost kao “žudnju za mudrošću”. Nadajmo se da će to tako biti i za mene. Molite se da moja starost bude takva: mirna, ispunjena vjerom, plodna, ali i puna radosti, rekao je okupljenim kardinalima.

Vatikan je otvorio sedam e-mail računa kako bi mogao primiti sve čestitke koje stižu u povodu Papina rođendana, na latinskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, engleskom, francuskom, njemačkom i poljskom jeziku.

Iz Svete Stolice kažu da Papa namjerava taj dan provesti uz uobičajene radne aktivnosti. Njegov današnji raspored uključuje susret s predsjednikom Malte, čelnikom vatikanske biskupske kongregacije, biskupom iz Švicarske i predstavnicima katoličke zajednice iz Toskane.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je rođendansku čestitku papi Franji i poželjela mu uz dobro zdravlje i duhovnu snagu da nastavi širiti mir i blagostanje među ljudima, priopćeno je iz njezina ureda.

Tijekom noći Papi je stigla čestitka američkog predsjednika na odlasku Baracka Obame. I riječju i djelom Papa je nadahnuo ljude diljem svijeta, posebno svojim porukama suosjećanja, nade i mira, stoji u čestitki. Obama je također zahvalio Papi za doprinos povijesnom približavanju Sjedinjenih Država i Kube.

hrt/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *