Završen summit čelnika EU-a, pooštrava se kontrola schengenske granice

Završio je posljednji ovogodišnji summit čelnika čelnika EU-a u Bruxellesu. Sa sastanak koji je trajao dvanaest sati upućen je poziv da se što prije otvori humanitarni koridor do Alepa, kako bi se mogli evakuirati civili i izbjegla humanitarna katastrofa u tom sirijskom gradu.

Čelnici EU-a su produljili gospodarske sankcije protiv Rusije za još šest mjeseci, postigli dogovor o jamstvima za Nizozemsku, što bi trebalo osigurati dovršetak ratifikacije sporazuma o pridruženom članstvu EU i Ukrajine, potvrdili privrženost dogovoru s Turskom o migracijama te pozvali na hitno otvaranje humanitarnog koridora do Alepa, kako bi se mogli evakuirati civili i izbjegla humanitarna katastrofa u tom sirijskom gradu.

Pooštrava se kontrola schengenske granice

Pri donošenju novih europskih propisa o uvođenju sustavnog nadzora na vanjskim granicama EU-a  Hrvatska neće biti u nepovoljnom položaju. Čelnici su, naime, prihvatili hrvatski prijedlog da se u provedbi uzme u obzir specifična situacija pojedinih zemalja koje se pripremaju za ulazak u schengenski prostor kako bi se izbjegli dodatni troškovi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem  hrvatskog prijedloga da se kod donošenja novih propisa u vezi s uvođenjem sustavnih kontrola na vanjskim granicama uzme u obzir specifična situacija onih zemalja koje se spremaju za ulazak u schengenski prostor.

Plenković je rekao da je smisao hrvatske dopune da, primjerice, trenutačno jedinstvena granična kontrola koja postoji između Hrvatske i Slovenije ne bude razdvojena, da se zemlja koja je u Schengenu ne tretira odvojeno od one koja se sprema za ulazak u Schengen jer bi to izazvalo dodatne troškove.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se treba pripremiti za ljeto kako turisti ne bi čekali u kolonama na granici prema Hrvatskoj, ali i izrazila nadu da ćemo se brzo prilagoditi

Održan kratki sastanak bez Velike Britanije

Na kraju službenog summita 28 čelnika, održan je kratki sastanak 27 zemalja, bez Velike Britanije. Ti sastanci u formatu 27 čelnika postali su pravilo nakon britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Istaknuli su da se u budućim odnosima s Velikom Britanijom mora poštovati načelo nedjeljivosti četiriju sloboda – slobode kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. London bi, s druge strane, htio zadržati pristup jedinstvenom europskom tržištu, ali bez slobode kretanja ljudi, jer želi zaustaviti dolazak državljana EU-a na rad u Britaniju.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *