Povećan stupanj sigurnosti na adventskim sajmovima u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je povećan stupanj sigurnosti nakon napada u Berlinu. Veći je broj policajaca koji osiguravaju adventske sajmove no neće biti tako vidljivi kao u nekim gradovima u Europi i SAD-u, gdje su tzv. duge cijevi postale svakodnevicom. Sigurnosno-obavještajne agencije u Europi koordiniraju i razmjenjuju sve informacije i upozorenja vezana uz terorističke prijetnje.

Pojačanje sigurnosnih mjera u Hrvatskoj uvodi se nakon napada u Njemačkoj.

Dođe li do prijetnje sigurnosti, sve akcije bit će koordinirane putem MUP-ovih operativnih centara.

Naši stručnjaci za sigurnost slažu se da je njemačka kancelarka Merkel u pravu kada ne zatvara adventske sajmove i ne dopušta teroristima ometanje svakodnevnog života. Slažu se i da počinitelje treba “brutalno” kažnjavati.

Plenković i Petrov uputili izraze sučuti povodom najnovijih terorističkih napada.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov uputio je izraze sućuti predsjednici Vijeća Federacije Valentini Matvienko i predsjedniku Državne Dume Vyacheslavu Volodinu u povodu jučerašnjeg ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Karlova, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.

Duboko ožalošćen viješću o tragičnom događaju, u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime izražavam najiskreniju sućut Vama i cijelom ruskom narodu, a posebno obitelji i prijateljima ubijenog ruskog veleposlanika u Turskoj. Republika Hrvatska najoštrije osuđuje ubojstvo i u ovom tužnom trenutku izražava solidarnost s Rusijom i ruskim narodom, kazao je Petrov u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u povodu napada na božićnom sajmu u Berlinu u kojem je 12 ljudi ubijeno, a 49 ranjeno.

S velikom sam žalošću primio vijest o terorističkom napadu na božićnom sajmu u Berlinu. Hrvatska stoji uz Njemačku u borbi protiv terorizma i obrani temeljnih europskih vrijednosti, kazao je premijer u brzojavu sućuti. Upućujući sućut kancelarki i cijelom njemačkom narodu,  posebno obiteljima tragično poginulih, u ime hrvatske vlade i njegovo osobno ime, Plenković je također zaželio što brži oporavak ozlijeđenima.

hrt/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *