Zrakoplov Afriqiyah Airwaysa oslobođen, otmičari se predali

Putnici i posada iz otetog zrakoplova Afriqiyah Airwaysa oslobođeni su. Malteški premijer Joseph Muscat na Twitteru je objavio da su se otmičari predali i da su odvedeni u pritvor.

Zrakoplov je letio na liniji Sebha – Tripoli u Libiji, a kad je otet, preusmjeren je prema Malti gdje je i sletio. Airbus A320 sa 118 putnika i članova posade sletio je na Maltu oko 11.30, a oslobađanje putnika počelo je u 13.50.

Malteški i libijski mediji ranije su objavili da su dvojica otmičara prijetila da će raznijeti zrakoplov. Jedan otmičar navodno je pristaša Moamera Gadafija. Navodno je rekao je da je voljan pustiti sve putnike osim posade ako se ispune njegovi zahtjevi, ali još nije poznato koje je zahtjeve bio postavio i jesu li oni ispunjeni.

AFP je javio da otmičari traže azil u Malti. Ranije je objavljeno da je jedan njemački reporter pisao da otmičari traže oslobađanje Saifa Gadafija.

Malteški vojnici zauzeli su pozicije nekoliko stotina metara od zrakoplova na pisti, a otmičari su razvili bivšu zelenu libijsku zastavu.

Nakon slijetanja zrakoplova malteški premijer Joseph Muscat napisao je na Twitteru da slijede sigurnosne i hitne operacije. Navodi i da su među putnicima bili 82 muškarca, 28 žena i jedno dijete.

U vezi talačke krize maletška vlada sazvala je hitnu sjednicu.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *